С близо 10 милиона американци, които подадоха молба за безработица

...
С близо 10 милиона американци, които подадоха молба за безработица
Коментари Харесай

Почти 1/3 от американците не са платили наема си за април

С близо 10 милиона американци, които подадоха молба за безработица през март, никой не очакваше април да бъде добър месец за американските наематели.

По данни на Националния многофамилен жилищен съвет в Съединени американски щати (National Multifamily Housing Council - NMHC) - комерсиална асоциация на жилищната промишленост - близо една трета от американските наематели не са плащали наема си този месец, написа CNN.

В отчета са интервюирани повече от 13 милиона единици в Съединени американски щати. Според данните 69% от наемателите са платили наема си сред 1 и 5 април. За съпоставяне, през същия интервал предходната 2019 година 82% от семействата са платили наема си в точния момент.

През март 81% от наемателите са платили наема си в точния момент - до 5 март.

Това е доказателство за това по какъв начин пандемията на новия ковид опустошава пазара на труда в Съединени американски щати и финансовото здраве на американците.
 Всеки втори търговец чартърен спрял да заплаща, 3% затварят
Всеки втори търговец чартърен спрял да заплаща, 3% затварят

51% са пуснали чиновниците си отпуск, а съвсем никой не намира за използвана схемата за държавна помощ

Стимулите на федералното държавно управление в размер на 2 трилиона $ плануват някои облекчения. Наемателите на федерално субсидирани жилища на налични цени могат да получат помощ, в това число 120-дневен мораториум за закъснели заплащания.

Но множеството парцели чартърен са благосъстоятелност на частни наемодатели и затова те не дават отговор на изискванията, въпреки че някои от тях с ипотеки, поддържани от федерално равнище, могат да получат обезщетение за заплащанията си, стига да не изгонят наемателите си.

Поне половината щати и десетки градове краткотрайно замразиха заемите и и ипотеките през март, само че наемът на площи продължава да се дължи. И въпреки че неналичието на заплащане може да не докара незабавно до изпъждане на наемателите, продължаващото просрочване сигурно ще навлече проблеми на същите.
 Икономисти: Безработицата в Съединени американски щати евентуално ще е по-висока, в сравнение с е била през Голямата криза Обновена
Икономисти: Безработицата в Съединени американски щати евентуално ще е по-висока, в сравнение с е била през Голямата криза

До 50 милиона души са застрашени от съкращения

Съществуват обаче и други способи за помощ. Соломон Грийн, старши помощник по жилищна политика в Urban Institute, предложи наемателите да алармират наемодателите си за невъзможността им да заплащат и да търсят помощ от организации с нестопанска цел, или в случай че са останали безработни, да употребяват стимулиращите си чекове, включени в сметката за 2 трилиона $, с цел да покрият част от разноските си за жилища.

Наемите в вероятност

И до момента в който данните са мощно притеснителни, те би трябвало да бъдат сложени в подтекст, споделя Присила Алмодовар, изпълнителен шеф на Enterprise Community Partners - национална организация с нестопанска цел, занимаваща се с намирането на жилища на налични цени.

В страната има 44 милиона семейства чартърен, а данните на NMHC отразяват единствено 13,4 милиона наемни единици и не включват субсидираните жилище, които в този момент се оказват избавителна линия за доста хора с ниски приходи.

Освен това има и евентуални логистични провокации пред хората, които заплащат наема си в точния момент през април, сподели Алмодовар. Много офиси бяха затворени и общоприетите оперативни процедури за огромна част от всекидневието бяха нарушени.

Всъщност няма да имаме точна картина какво ще бъде въздействието за милиони хора, подали молби за безработица до май, изяснява още тя.

" Хората работеха през март и наемът им за април може би идва от техните спестявания. Чекът за наем е евентуално първото нещо, което хората заплащат. Сега обаче те може да са безработни и не знаем какви запаси ще стигнат до тях в точния момент за май ", сигнализира още Алмодовар.

Нейната организация приканва за директна помощ за наеми, при която усложненията на наемателите се изплащат на наемодателите от държавното управление.
 Кредиторите във Англия оферират облекчения на ипотеките
Кредиторите във Англия оферират облекчения на ипотеките

Коронавирусът удари мощно имотния пазар и кредиторите

" Това разрешава парите да се придвижват нагоре по стълбата. През април към момента има време да изтекат пари ", разяснява Флора Арабо, старши народен шеф по държавна и локална политика в Enterprise Community Partners.

Солидарност

Междувременно някои от наемодателите оферират отстъпки и проекти за разсрочване на заплащанията, с цел да оказват помощ на наемателите си.

Клей Груб, изпълнителен шеф на Grubb Properties - строител на многофамилни жилища със седалище в Шарлът, Северна Каролина - предложи 10% отстъпка за наемателите, които заплатиха до 1 април. Близо 70% от наемателите на компанията са се възползвали от отстъпката. По този метод наемателите са икономисали общо близо 400 000 $.

" Решихме да предоставим нова стратегия за останалите 30% от жителите ", сподели Груб.

Ако са платили априлския си наем в точния момент, те ще получат 10% заем към майския си наем. Към 8 април Grubb Properties е събрала априлски наеми от 94% от наемателите си.

Директорът на компанията също по този начин сподели, че ще бъдат облекчени условията към наемателите, които желаят да прекратят лизинговия си контракт. С новите политики на компанията се трансформира 30-дневното съобщение на 15-дневно, а условието за два наема напред се трансформира на един наем.

Досега 22 наематели, по-малко от 1%, са се възползвали от тези облекчения.

Според Груб ограниченията демонстрират съпричастността на пазара към създалата се към ковид обстановка. Според него също по този начин доста наемодатели са построили връзка с хазяите си и желаят да оказват помощ във време на рецесия.
 Какви облекчения да чакат кредитополучателите от банките поради рецесията?
Какви облекчения да чакат кредитополучателите от банките поради рецесията?

Очаква се решения на Българска народна банка и АББ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР