С благословението на Негово Преосвещенство Аморийския епископ Никифор – игумен

...
С благословението на Негово Преосвещенство Аморийския епископ Никифор – игумен
Коментари Харесай

Български свещеник в Солун ще обгрижва сънародниците ни в гръцкия град

С благословението на Негово Преосвещенство Аморийския свещеник Никифор – свещеник на Светата Царска, Патриаршеска и Ставропигиална Влатадонска обител (Вселенска Патриаршия) – Солун, Гърция, в храм свети Николай Сирак (Ορφανός) на 23 ноември 2019 година бе отслужена първата света Божествена литургия на български език от духовник Орлин Янчев.

По негова самодейност за пръв път бе учредена българска православна църковна общественост в града. Клиросните песнопения бяха изпълнени от Милен Бакалов и Петър Айлъков. По време на службата Символът на вярата и молитвата “Отче наш ” бяха прочетени от Негово Превъзходителство господин Владимир Писанчев – Генерален Консул на Р България в Солун. Молитвено присъединяване взе дипломатическият корпус на Генералното Консулство с техните близки, както и голям брой българи, живущи в града. В своето слово в края на богослужението отецът акцентира обстоятелството, че както неотдавна бе отпразнуван празникът на Въведение Богородично, който отбелязва въвеждането на Майката Божия в Йерусалимския храм, “така и ние като новородила се общественост през днешния ден за пръв път биваме въведени в храма в Солун, щото да славословим Бога на матерен език ”.

След светата богослужба последва скромна почерпка в енорийския център при храма. Богослуженията на български език ще се отслужват един път месечно в горепосочения храм. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР