С бързото нарастване на случаите на COVID-19 по света на

...
С бързото нарастване на случаите на COVID-19 по света на
Коментари Харесай

Като презервативите: За някои мачовци носенето на маска не е мъжествено

С бързото повишаване на случаите на COVID-19 по света на доста места още веднъж се вкарва наложителното носене на защитни маски. Включително и у нас една от най-презираните от народа ограничения беше още веднъж въведена, само че единствено за затворени публични места – магазини, търговски центрове, банки и други.

И сходно на доста други места по света и у нас се следи голяма част от обществото, която отхвърля да носи маска.
Нов връх: 240 случаи на COVID-19 Починали са петима души
Тази част е основно формирана от мъже. Този феномен не е необикновен – в Съединените щати се следи същото. Главно мъже отхвърлят да носят защитните средства, предвождани от „ мъж номер едно “ на страната Доналд Тръмп.

Бразилският президент Жаир Болсонаро неведнъж показва мъжеството си по всевъзможни способи - отвод да носи маски на обществени места, занемаряване на съществени препоръки от своите здравни съветници и омаловажаване на новия ковид, трансформирайки го в „ просто грип “. Образът му на мачо беше непокътнат, само че това му коства заразяване с COVID-19 и още по-лошо - над 68 хиляди жертви на вируса в Бразилия, от които огромна част можеше да бъдат избегнати.

Медицинската маска – презервативът на 2020 година

В просторен коментарен материал в „ Сайънтифик Америкън “ създателят Емили Уилингхам преглежда паралелите сред потреблението на презервативи и носенето на маски. На пръв взор наподобява, че няма аналогия, само че в действителност тя е доста основна – нито едно от двете не е мъжествено, не е мачо.

„ С появяването на ХИВ в Съединените щати съществена част от препоръките към обществото за предварителна защита беше да се употребяват презервативи по време на сексуален акт. Въпреки, че този съвет има явен смисъл, някои елементи от обществото твърдо отхвърлиха. Според психолози мъжете, които спят с дами, възприемали презервативите като „ немъжествени “, разяснява Уилингхам.

Мачо културата по отношение на защитните средства коства доста в здравно отношение. Само за 2019 година 1,7 милиона души са се заразили с HIV.

Върховната демонстрация на геройство да не използваш презерватив води до задълбочаване на здравните проблеми и в редица развити страни, където този метод за предварителна защита е елементарно наличен и на ниска цена.

Според психолози актуалната неустрашимост е стъпила на няколко съществени и доста значими колони. Те са обществен статус, устойчивост, анти-феминизъм, премеждие, риск и принуждение. В този смисъл отводът за носене на маска съчетава в себе си и риск, и премеждие.

Съвсем не изненадващо, без маска виждаме и водещи управници.
View this post on Instagram
Without traffic, I was able to ride my bike all the way downtown. We’ll be back, but until we are please be safe. If you want to match my mask and you want to help @afterschoolallstars get food to families, click the link in my bio. #maskingforafriend

A post shared by Arnold Schwarzenegger (@schwarzenegger) on Apr 29, 2020 at 12:35pm PDT

Маските не са мъжествени. Не са мачо. Никой не е гледал филм с Арнолд Шварценегер или с Дуейн Джонсън – Скалата, в който те да носят маска. Маските, сходно на презервативите, са провиждани от някои като знак на изгубената неустрашимост на XXI в. Не може един същински мъж да се опасява от някакъв вирус, надали не.

Мачо идеологията е извънредно значима за голяма част от обществото, в това число и у нас. И когато внезапно всички би трябвало да носят защитни средства, това се възприема като немъжествено, не секси, слабашко и просто жалко.

У нас

В моменти на рецесия обществото гледа към своите управници. И точно в ръцете на управниците е най-важното оръжие – персоналният образец.

Но даже и у нас политическият мачо хайлайф не вижда за нужно да носи защитна маска вярно и даже въобще.
Снимка: Ладислав Цветков
Свидетели сме на многократни публични изяви на наши политици, на които те не носят маски, не съблюдават обществена отдалеченост и вършат тъкмо противоположното на това, което поучават елементарните хора.
Снимка: Ладислав Цветков
В Народното събрание депутатите неведнъж бяха глобявани за неналичието на защитни средства. И в случай че погледнем още веднъж фрагментите от тези съвещания – множеството извършители са точно мъже.
Глоби за 24 депутати без маски в Народното събрание Размерът на санкцията е минималният – 300 лв.
Една от висшите прояви на неустрашимост – футболът също остава незасегната. След като „ Локомотив “ Пловдив завоюва Купата на България, футболистите щастливо се срещнаха със свои фенове.
Официално: Двама футболисти и четирима почитатели на " Локо " са с ковид От общинския спешен щаб не регистрират като неточност всеобщото събиране на хора след спечелването на Купата на България
Половината бяха без маски, а другата половина – с погрешно поставени такива. Но мъжеството остана непокътнато, въпреки и при нулева обществена отдалеченост и няколко инфектирани с COVID-19 футболисти, за които се разбра по-късно.
" Локо " Пловдив подвигна Купата пред щастливите си почитатели (ВИДЕО) С крясъци и песни последователите отпразнуваха триумфа на обичания си тим
Но не е значимо да си здрав и да предпазиш другите, значимото е да си мачо...
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР