С бързо проветряване на стаята и фолио зад радиатора на

...
С бързо проветряване на стаята и фолио зад радиатора на
Коментари Харесай

Как да намалим сметките за ток и парно? Говорят експертите

С бързо проветряване на стаята и фолио зад радиатора на парното можем да понижим сметките си за отопление през зимата. Това посъветва в ефира на Българска национална телевизия Богомил Николов от „ Активни консуматори “.

По думите му през студените месеци проветряването на пространствата посредством леко открехване на прозореца води до огромни загуби на топлота, оттова на сила и повишаване на сметките. Според него най-добре е проветряването да става на необятно отворен прозорец и за малко време - до 2 минути.

От своя страна инж. Йовко Раканов, учител в ХТМУ предлага по време на това проветряване да стопираме отоплителните уреди. Той поучава още, когато ни няма в къщи, да настройваме климатиците или радиаторите на централното отопление на доста по-ниска температура.

По този метод ще понижим загубите на топлинна сила. „ Съвременните климатици да вземем за пример, разрешават програмиране и дистанционно управление на режима на работа. Това ни разрешава те стартират да отопляват по-силно дома ни към 20 минути преди прибирането ни, което е задоволително да се реализира нужната температура за комфорта ни “, споделя той.

Инженерът напомня, че в този момент в доста от жилищата вентилите на радиаторите на централното парно са оставени на оптималната степен, с цел да може при стартирането на отоплението инсталацията да се обезвъздуши. По думите му, откакто тръгне отоплението те би трябвало да останат по този начин единствено няколко часа и по-късно да се понижат на мечтаната от нас температура. Според него подобаващото й равнище е 20-21 градуса, като с цел да пестим може да се обличаме по-топло вкъщи.

Богомил Николов пък поучава по-малко да употребяваме електрическите сушилни, като той ги дефинира като енергиен върколак в дома. Той счита, че можем да сушим прането си и в къщи, като по този метод ще подкрепяме овлажняването на въздуха, изсушен от работата на отоплителните уреди.

Според други отзиви обаче това би трябвало да става в помещение, където не спим и не стоим непрекъснато. Инж. Раканов пък счита, че за спестовност на ток от пералнята можем да използваме перилни препарати, които разрешават да се пере на по-ниски температури на водата. „ Този апарат употребява най-вече електрическа енергия за загряването на водата “, напомня той.

 
Шефът на „ Активни консуматори “ поучава още да понижим температурата на електрическия бойлер и да го пускаме да работи главно през нощта, когато цената е по-евтина. Николов счита, е че от ден на ден хора към този момент си разрешавали да купят електроуреди с висока енергийна успеваемост, който ще употребява по-малко ток. Според него различен трик за известна спестовност на сила зад радиатора на централното парно да залепим фолио, което да отразява топлината към помещението и по този начин тя да не се губи за загряване и на външната стената зад отоплителния апарат.

Справка в сметките ни за парно демонстрира, че по-голяма част от начислената ни сила е за употребяваната от семейството топла вода. За това, евентуално, е значимо да понижим точно тази консумация. Другият трик, който можем да използван е да желаяме от компанията снабдител да понижи температурата на подаваната битова гореща вода от абонатната станция. По този метод се понижават и топлинните загуби от придвижването на топлата вода по двойния щранг, належащо с цел да може като пуснем чешмата или душа да не чакаме дълго, до момента в който тръгне топлата вода, което се случва при липса или развалена циркулационната помпа в абонатната станция на кооперацията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР