С България не започваме от нулата, а от минус пет

...
С България не започваме от нулата, а от минус пет
Коментари Харесай

Македонският външен министър: С България не започваме от нулата, а от -5 или -10

" С България не започваме от нулата, а от минус пет или минус 10. Трябва да достигнем нулата и оттова да вървим напред, " разгласи външният министър на Македония Никола Димитров, запитан за " новото начало ", което държавното управление се пробва да означи с България. Димитров разяснява вероятностите пред връзките на Македония със съседите и Европейски Съюз на полемиката " Какво следва за Република Македония по европейския път? ", проведена от Европейския съвет за външна политика.

Според него за Скопие е значимо да " хване влака " на измененията в район, където трансформациите се случват бързо, само че да го направи " без значение от Европейския съюз, със или без европейска вероятност. "

Същевременно " Македония беше страната, където Европейски Съюз имаше минимум въздействие. Трябва да създадем нещо по въпроса, " акцентира Димитров. " А урокът за Европа е - ето какво се случва със страна, която си заключил за няколко години, без да ѝ предлагаш нищо, " изясни той, само че добави, че не оправдава неналичието на прогрес в Скопие с отсъствието на европейска вероятност.

" Най-добрият метод да отвориш порти е да направи промени, да работиш със съседите и да заложиш на национализъм, а не на шовинизъм. Скептичността към разширението (на ЕС) идва от недоверието към концепцията, че посредством участието се укрепва демокрацията. "

Димитров изрази и убеденост, че

Македония е " по-зряла ", в сравнение с беше през 2008 година,

когато на среща на върха на НАТО в Букурещ Атина блокира участието на страната в Алианса поради разногласието към името. " Не ни трябват статуи и монументи, с цел да се гордеем, че сме македонци. "


© Георги Кожухаров

Буяр Османи, вицепремиер по въпросите на евроинтеграцията.

Участник в полемиката беше и македонският вицепремиер, отговарящ за евроинтеграцията, Буяр Османи. Според него визитата в България е значимо както поради " отворените въпроси, " които съществуват сред Македония и България, по този начин и поради " неповторимата опция, че София (ще) ръководи Европейския съюз " от началото на 2018 година

Две стъпки ще са предпочитани за кабинета на Зоран Заев - вътрешните промени и политическите дейности за интеграция в Европейски Съюз и НАТО, сподели още Османи. Към предпочитаните промени

" ще подхождаме нападателно "

и без да се влияем от злободневните въпроси в политиката, " сподели той. По думите му държавното управление ще се концентрира върху използване на Охридското съглашение, идните локални избори и промени в работата на разузнаването, правораздаването и други области, които ще подсигуряват върховенството на закона. Ще се работи и с опозицията, с цел да се подсигурява, че Македония ще се оправи с поляризацията на обществото от последните години.

Попитани за връзките с Белград, Османи и Димитров споделиха, че Македония ще поддържа положителни връзки с всички съседи - в това число Сърбия, Албания и Косово - само че предпочитано ще се стреми да реши отворените въпроси, които съществуват във връзките с България и Гърция за историята и името на страната.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Балкани (4532)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР