С балета Кармина Бурана, който е премиера за Софийската опера

С балета Кармина Бурана, който е премиера за Софийската опера ...

Започна фестивалът Опера на върховете - Белоградчишки скали​.


С балета „Кармина Бурана", който е премиера за Софийската опера и балет, започна фестивалат „Опера на върховете - Белоградчишки скали". Тази година е неговото четвърто издание. В продължение на три седмици скалите в Белоградчик и пещарата „Магурата" ще са естествен декор за представленията на Софийската опера и балет.

Мястото е вдъхновение не само за артистите, но и за публиката, затова привлича почитателите на изкуството.
академик Пламен Карталов, директор на „Софийска опера и балет": Самото място ни връща към мисълта на Иречек, че не може да се казва и разказва, то трябва да се види и да се докосне.
Балетът „Кармина Бурана" по музика на Карл Орф е последният спектакъл от програмата на Софийската опера и балет. Хореограф е италианецът Фреди Франдзути.
Сара-Нора Кръстева, художествен ръковoдител на балета: За Кармина Бурана текстовете са писани хиляда триста и еди коя си година, пък музиката доста по-късно, така че и в спектакъла хореографът се е водил от цялото това, този голям период от време и има както неокласика, така и по-съвременно контенпорари.Фреди Франдзути, хореограф: Голяма емоция е да сме тук, защото ние се чувстваме като в магия. Това е голяма идея да се събере танцовото изкуство и историята на човека.
Публиката остана запленена от спектакъла.

Програмата на фестивала ще продължи до четвърти август. Освен балетните спектакли са включени също популярни опери и мюзикълът „Мама Миа".

Източник: bnt.bg