С аргумента че България е една от страните с най-нисък

...
С аргумента че България е една от страните с най-нисък
Коментари Харесай

Ревизоро внесе, но после изнесе вдигането на акциза върху цигарите

С аргумента че България е една от страните с най-нисък данък върху цигарите, депутатът от "Обединени патриоти " Емил Димитров-Ревизоро предложи, само че дни по-късно се отхвърли от предлагането, косвеният налог да стартира да се усилва гладко през идващите три години. Хората от ГЕРБ са му скръцнали със зъби, разясниха депутати.

Ако поддръжка бе получил този вид, най-вече - с към 20 стотинки на кутия щяха да нарастнат най-популярните и най-евтини марки. Сходни нараствания са планувани и за бездимните цигари.

Според осведомени интернационалните цигарени концерни по-скоро поддържат концепцията на Ревизоро, а локалните търговци, които разчитат главно на ниския ценови сегмент (гръцката Karelia и българската "КТ интернешънъл "), са срещу.

Идеята на Ревизоро била минималният данък за цигарите от 1 януари 2020 година да бъде 182,50 лева за 1000 къса, при 177 лева сега. А през идващите две години акцизът да бъде повишен на 188 лева и 193,50 лева за 1000 къса, предлага още Емил Димитров.

В момента акцизът върху цигарите е на минималното за Европейски Съюз равнище, сочи той в претекстовете си. Освен това предлага да се усили закрепената част от акциза за цигарите за сметка на понижение на пропорционалната. За 2020 година акцизът да бъде 116,50 лева за 1000 къса плюс 23% от цената, желае Емил Димитров.

Колкото до бездимните или по този начин наречените електронни цигари смяна няма. Председателката на бюджетната комисия на Народното събрание Менда Стоянова разгласи преди време, че поради по-ниския данък на бездимните цигари – 93 стотинки за кутия на цена от 5,50 лв. против 3,50 лв. за кутия елементарни цигари на цена от 5,50 лв., бюджетът губи.

На месец загубата била към 30 млн. лв., а можело да стане два-три пъти по-голяма следващата година. Пазарът на бездимни цигари пък се нараснал до 1,6% от общия пазар, а загубата за бюджета не била допустима, изключително когато непрестанно се приказва за недофинансиране на опазването на здравето, образованието и така нататък

През 2009-а година финансовият министър Симеон Дянков си направи опит с внезапно нарастване на акциза върху цигарите с съвсем 50%.

Тъй като акцизът има две ставки – процентна и в твърда сума от продажната цена, отражението от нарастването върху цената на другите категории цигари не бе еднообразно. Най-масово потребяваните у нас цигари с цена от 3.30-3.60 лв., след новия данък скочиха на 4.50-4.80 лева Тези 130 млн. лева в плюс от по-големия акцизен скок могат да се дадат за опазване на здравето, съобщи тогава министър Дянков, като разви тезата, че резултатът от внезапното увеличение на акциза би трябвало да се търси и в посока понижаване на пушенето в България, която е на трето място в света по този индикатор. По-малко тютюнопушене значи по-здраво население, по-малко заболявания, провокирани от този недостатък, и по-малко натоварване на опазването на здравето.

Той призна, че фактически има заплаха от увеличение на контрабандата, само че по тази причина пък се предприемали ограничения за повишение на успеваемостта на митниците. Впоследствие стана ясно, че след повишаването на цигарите в първите два до три месеца потреблението в действителност спадна даже с една трета, след което последователно се върна на предходните нива, което значи, че казусът с цените на цигарите е второстепенен за разпространяването на този табиет.

Впоследствие контрабандата скочи до близо 40 на 100 от потреблението, което се равняваше на към 700 млн. лева

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР