С Ангела Меркел имаме плодотворна конфронтация, заяви френският президент Еманюел

...
С Ангела Меркел имаме плодотворна конфронтация, заяви френският президент Еманюел
Коментари Харесай

С Ангела Меркел имаме плодотворна конфронтация, заяви Еманюел Макрон

С Ангела Меркел имаме плодотворна борба, съобщи френският президент Еманюел Макрон след оповестеното през вчерашния ден изявление на немския канцлер, в което тя приказва за разлики в метода с френския водач, съобщи " Франс прес ".

" Трябва да приемем моментните различия, да приемем това, че не сме изцяло съгласни за всичко, с цел да изградим компромис с Германия и да можем да напредваме ", сподели Макрон на конференция в Елисейския замък в отговор на въпрос за изявлението на Меркел за в. " Зюддойче цайтунг ", в което тя признава, че има различия с него.

" Разбира се, имаме конфликти ", споделя Меркел в изявлението за в. " Зюддойче цайтунг " и прибавя, че " има разлики в манталитета " сред нея и френския президент и " разлики в метода, по който двамата възприемат функциите си ". Меркел обаче акцентира в изявлението постигнатия " голям прогрес " с помощта на френско-германския тандем, по-специално напредъка в защитата. " Решихме дружно да разработим военен аероплан и танк. Това, че разчитаме повече едни на други в политиката на защитата, е знак на доверие ", акцентира Меркел.

" В една връзка, по-специално тази на Франция и Германия, какви са вариантите? Да има стерилна борба: да няма единодушие сред нас и да не съумяваме да отидем оттатък несъгласието. В предишното преживяхме сходно нещо и то може да докара до най-лошото. Или до изтощение, или до война ", сподели Макрон.

" Има и различен сюжет: това е стерилното съгласие, т.е. хората желаят дотам да не демонстрират, че може да имат несъгласия, че повече не взимат решение за нищо. Това също е познато от предишното. Дават се ненужни конференции, Европа е оставена да заспи ", добави Макрон.

" Не мога да допускам нито в стерилната борба, нито в стерилното съгласие, имам вяра в плодотворната борба. Тоест: човек предлага, тества колегата и двамата се пробват дружно да реализират компромис ", добави Макрон. Той сподели, че този способ е оказал помощ да се стигне до съглашението от Мезеберг, подписано от Париж и Берлин през юни предходната година за реализиране на прогрес на Европейски Съюз и за основаване на бюджет на еврозоната.

Този метод е разрешил също по този начин на Германия да се причисли към амбициозния проект за климата, препоръчан от девет страни, измежду които Франция и Холандия, на неофициалната среща на върха на Европейски Съюз в Сибиу в Румъния предходната седмица, сподели Макрон.

" Онова, което се чака от Франция в Европа, е да каже какви са нейните упоритости и след това да построи компромис с Германия, с цел да може да напредваме. Това е нашата история, това е сърцето на нашата връзка ", заключи Макрон.

Какво още сподели Меркел

През януари двамата водачи подписаха Аахенския контракт за френско-германската интеграция и съдействие. На въпрос дали тези двустранни връзки са се влошили през последните месеци Меркел увери: " Не, ни минимум ". Тя обаче сложи ударението върху другите политики на двете страни.

" Аз съм канцлер на съдружно държавно управление и съм доста по-зависима от Народното събрание, в сравнение с френският президент, който няма право да влиза в Народното събрание " в името на разделянето на изпълнителната и законодателната власт, сподели Меркел.

По мотив изборите за Европейски парламент идната седмица Меркел счита, че те " са доста значими, това са специфични избори ". " Мнозина се тревожат за Европа, аз също ", посочи тя. Меркел съобщи в изявлението, че ползите на европейските страни - участнички в иранското нуклеарно съглашение, съответстват с ползите на Русия и Китай.

Тя призна, че " Европа наподобява слаба в обстановката към Иран, от една страна тъй като еврото не е водеща валута като щатския $ и за Европа е мъчно да опълчи нещо на глобите на Съединени американски щати. От друга страна, Европа се развива. Това, че тя не е толкоз разединена по този значим въпрос, колкото беше по време на войната в Ирак, единствено по себе си е скъпо ", сподели канцлерът.

Тя означи, че в Европейски Съюз непрекъснато се постанова да се изготвят общи позиции. " Това постоянно е мъчно поради разликите в ползите, само че се получава, дано помислим за политиката ни към спора в Украйна ".

Канцлерът подсети, че Европейски Съюз е изготвил обща тактика и за връзките със страните от Африка. " Напредваме малко по малко, въпреки и политическата ни мощ към този момент да не дава отговор на икономическите ни качества ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР