С Алея на българската азбука разполага от днес Пловдив. Тя

...
С Алея на българската азбука разполага от днес Пловдив. Тя
Коментари Харесай

Пловдив вече има Алея на буквите

С Алея на българската писменост разполага от през днешния ден Пловдив. Тя беше открита в навечерието на 24 май от кмета на регион " Южен " Борислав Инчев и дъщерята на Николай Хайтов – Елена, която е писателка.

Откриването бе придружено от къса стратегия, готова от възпитаниците на Средно учебно заведение „ Отец Паисий “ от град Куклен. 30-те дървени букви са направени от хора в неравностойно състояние и доброволци. Те към този момент красят пешеходната зона до едно от оживените кръстовища в регион „ Южен “. Буквите са направени в специфична работилница в Куклен, като процесът лишава близо 5 месеца. Алеята е подарък от доброволците за регион „ Южен “.

„ Хората се усещаха потребни и значими, тъй като през 2019, когато нашия град Пловдив е Европейска столица на културата, мисля, че си заслужаваше да създадем нещо, с което по някакъв метод да продължим делата на нашите предшественици “, съобщи при откриването на алеята Величка Маринова – ръководител на Националното съдружие за обществено съдействие и партньорство.

Идеята за патриотичната самодейност се ражда тъкмо от хората в неравностойно състояние, които забелязали, че множеството надписи в града са изписани на британски език. Чрез Алеята на писмеността те приканват хората да пишат на български език и да употребяват кирилицата без значение дали пишат ръкописно или на компютър.

„ Вглеждайте се в българската писменост. Тя е като нашия мозък, без който не можем. Тя е България, без която не може да съществува нашата писменост. Обичайте българска писменост, тъй като тя е нашето настояще и нашето бъдеще “, прикани всички присъстващи Елена Хайтова, щерка на огромния български публицист Николай Хайтов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР