С актуализацията на всички пенсии с 3,8% от 1 юли

...
С актуализацията на всички пенсии с 3,8% от 1 юли
Коментари Харесай

Министър Петков: От 1 юли средната пенсия ще се увеличи с близо 14 лв.


С актуализацията на всички пенсии с 3,8% от 1 юли междинната пенсия от към 360 лева ще се усили с близо 14 лева Това разгласи в предаването „ Тази сутрин” по bTV общественият министър Бисер Петков.

 Министър Петков, кадър bTV

От юли минималната пенсия ще нарасне на 207,6 лева, а обществената за напреднала възраст – на 125,58 лева, посочи министърът. Заедно със обществената пенсия ще набъбнат и всички останали пенсии, несвързани с трудова активност, които са обвързани с нея, посочи Петков (това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия).

Подготвят се и промени при изплащането на пенсии за деца, изгубили родител или и двамата родители. Сега те имат право на помощ, в случай че умрелите имат избран трудов стаж или при доста невисок приход на тези, които ги отглеждат. Предвидено е от 1 януари 2019 година право на пенсии да имат всички деца с умряли родители, парите ще дойдат от страната, разгласи общественият министър.

Започва и подготовката на напълно нов закон за хората с увреждания. В работната група, която го приготвя ще бъдат включени и майките на деца с увреждания, които неведнъж стачкуваха против системата която „ убива”.

Предвидена е месечна помощ от страната за най-тежко болните хора с увреждания над 18-годишна помощ. Досега те се изплащаха по разнообразни стратегии като средства за помощник.

Продължава и промяната при издаването на ТЕЛК, която планува нова методика за установяване на работоспособността, сподели още Бисер Петков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР