С активната си роля на организатор на международни инициативи, България

...
С активната си роля на организатор на международни инициативи, България
Коментари Харесай

Росен Желязков: Затвърждаваме активната си роля в регионалната киберсигурност

С дейната си роля на уредник на интернационалните начинания, България извоюва привилегията да бъде хазаин на едно от найзначимите събития за Европа през 2020 година – Регионалният конгрес за киберсигурност. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков пред участниците в Световното годишно съвещание на Съвета на шефовете на Световната федерация на консулите, което се организира в София. По думите му, идното събитие укрепва имиджа на страната ни като мощно ангажирана с построяването на устойчива кибернетична среда.

„ България работи за основаване на екосистема за киберсигурност и развиване на цялостна визия. Този метод ще насърчи доверието сред предприятията и жителите и може да се оправи с фрагментацията сред страните и районите “, съобщи министърът.

Министър Росен Желязков предвижда, че до 2020 година се чака броят на обвързваните устройства да доближи десетки милиарди. „ Нашата цел е да насърчим потреблението на цифрови услуги, с цел да преодолеем цифровото разделяне. В същото време, киберсигурността е от сериозно значение, тъй като актуалните системи могат да бъдат съществено наранени от произшествия, като механически неизправности и вируси “, сподели още той.

Министър Желязков напомни, че страната е направила обилни вложения в модерна оптична инфраструктура. Над 7000 км опорна мрежа се употребяват от държавната администрация, с цел да се дават сигурни и новаторски електронни услуги. Целта е към 2025 година всички учебни заведения, транспортни центрове и съществени снабдители на публични услуги, както и цифрово интензивни предприятия, да могат да употребяват интернет със скорост един GB в секунда. В допълнение, всички семейства, следва да имат достъп до мрежи, които обезпечават скорост минимум 100 Mbps. Основните пътища и железопътни линии би трябвало да имат непрестанно 5G безжично широколентово покритие, като се стартира с даването на тази услуга в най-малко един огромен град във всяка страна членка на Европейски Съюз до 2020 година Пред участниците във форума, министър Росен Желязков показа и целите в транспортната инфраструктура в България. Той акцентира, че страната ни работи взаимно със прилежащите страни при реализирането на редица инфраструктурни планове, което е в синхрон с развиването на Трансевропейската транспортна мрежа.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР