С активите на фалиралото дружество Ремотекс М предоставя ремонтни услуги

...
С активите на фалиралото дружество Ремотекс М предоставя ремонтни услуги
Коментари Харесай

Съдът окончателно блокира повечето активи на "Ремотекс - Раднево"

С активите на банкрутиралото сдружение " Ремотекс М " дава ремонтни услуги главно на " Мини Марица-изток " и тецовете в района

© Георги Кожухаров Пловдивският апелативен съд удостовери наложените обезпечителни ограничения върху множеството активи на банкрутиралото " Ремотекс - Раднево ", които бяха поискани от някогашни служащи и кредитори, обединени в сдружението " Черпивир ". Преди четири месеца с определение в тази посока излезе Старозагорският областен съд, само че то беше обжалвано. Сегашното определение на втората инстанция е дефинитивно, което значи, че актуалният собственик на активите " Ремотекс М " няма да може да се разпорежда с тях и те да се озоват в различен притежател.

Това е належащо, защото главният правосъден спор се води точно към противоречивото прекачване посредством комплицирана серия от покупко-продажби на имущество на някогашния ремонтен цех на " Мини Марица-изток " към друга компания, в която главен участник е живеещият в България гръцки жител Йоаннис Гиофкос. В момента тече и дело за анулация на това прекачване, което в случай че се случи, ще превърти лентата пет години и собствеността може да се върне в масата на несъстоятелността на " Ремотекс - Раднево ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Предисторията

Налагането на запор върху движимите движимости и забрана върху недвижимите парцели на " Ремотекс - Раднево " беше поискано от " Черпивир " по отношение на дело, което компанията води за оповестяване за нереален на контракт от 2014 година, с който Йоанис Гиофкос закупи забележителна част от активите на ремонтното сдружение. По така наречен контракт за прекачване на движими движимости в осъществяване на обвързване той получи активи за над 16 млн. лева поради взимане по остарял консултантски контракт в размер на 4 млн. лева, като в пакета влизаха и недвижими парцели. Впоследствие Гиофкос апортира активите в ново сдружение - " Ремотекс М ", а в това време " Ремотекс - Раднево " беше оповестено в неплатежоспособност. През март тази година обаче Окръжен съд - Стара Загора, излезе с неокончателно решение, с което анулира контракта за прекачване.

Обжалването

Няколко месеца по-късно - през май, старозагорският съд позволи поисканото от " Черпивир " поръчителство. Това определение беше оспорено от няколко страни, в това число синдика на банкрутиралото сдружение Цветан Мирчев, съгласно който това заплашва ползите на производството по неплатежоспособност, а движимостите, върху които е наложено обезпечението, са благосъстоятелност на трето лице - " Ремотекс М ". Тази логичност е странна, доколкото по план синдикът би трябвало да пази ползите на кредиторите и да търси попълване на масата на несъстоятелността в оптималната степен, тъй че след осребряването те да получат по-голяма част от вземанията. С сходни причини апелираха също самият Гиофкос и компанията му " Ремотекс М ". Жалба беше подадена и от Първа капиталова банка (ПИБ), която преди няколко години закупи част от активите посредством обществена обмен, а по-късно трансферира на " Ремотекс М ". Дружеството е заложено като комерсиално дружество пред банката.

Решението

Според Пловдивския апелативен съд множеството от възраженията са несъстоятелни. С уважаването на желае за оповестяване на контракта за нереален имуществото автоматизирано се връща в масата на несъстоятелността и може да бъде осребрено, без значение кой го държи в действителност, показват магистратите. Нещо повече, анулацията на контракта има деяние и върху " Ремотекс М ", защото точно в него са апортирани добитите от Гиофкос движимости, което прави сдружението безсъвестен покупател. За основателни апелативният съд приема само възраженията за част от парцелите, които " Ремотекс М " е придобило от ПИБ. За всички останали активи позволените от окръжния съд ограничения са доказани дефинитивно. Така под запор или забрана остават към 65% от активите на " Ремотекс - Раднево ".

Разплащане

Развръзката на сагата ще пристигна след дефинитивно правосъдно решение дали прехвърлянето на активите към Гиофкос е законно. На първа инстанция тази транзакция беше анулирана от старозагорския съд през март. Самите активи сега са в " Ремотекс М ", която обаче има да връща още 17 млн. лева на ПИБ. В началото на май банката даже пристъпи към осъществяване на залога и назначи шеф и депозитар на компанията. Това стана малко откакто дотогавашният сътрудник на Гиофкос - " Минстрой ", излезе от " Ремотекс М ", като продаде своите 50% на сдружението му " УниГио ". За задачата то взе 3.6 млн. евро заем от държавната Българска банка за развиване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР