С 95 гласа „за, 31 „против и 22-ма „въздържали се

...
С 95 гласа „за, 31 „против и 22-ма „въздържали се
Коментари Харесай

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за лечебните заведения

С 95 гласа „ за ", 31 „ срещу " и 22-ма „ въздържали се " Народното събрание одобри на второ четене измененията в Закона за лечебните заведения.

При дебатите от Българска социалистическа партия обявиха, че няма да го поддържат, с претекста, че е неприемливо лечебните заведения да се приравняват с обществени сдружения, а шефовете на най-големите лечебни заведения у нас да се избират от Агенцията за обществени предприятия.

Д-р Георги Михайлов - народен представител от ПГ на Българска социалистическа партия за България: „ Намираме се в обстановка на Вавилонска кула. Между първо и второ четене имаше гърмеж от телефонни позвънявания поради комплицирани термини и сбъркани текстове. Виждам, че те в този момент остават същите. Вече 4 години се пробвате да набутате лечебните заведения в групата на обществените предприятия. Недопустимо е шефовете на 10-те най-големи лечебни заведения в страната да се избират от Агенцията за обществени предприятия, и в случай че това не е скандал... "

От ГЕРБ дадоха отговор, че за следващ път от левицата не са вникнали в наличието на закона.

Д-р Даниела Дариткова: „ Обективните обстоятелства приказват, че в Агенцията, което ще дефинира с конкурс шефовете на 10-те огромни лечебни заведения в страната, ще има 3-ма членове от Министерството на здравеопазването, което значи, че както до момента, по този начин и в бъдеще, министерството ще дефинира мениджърите.

С препоръчаното допълнение на Закона за обществените предприятия се цели да се сътвори изясненост и по отношение на броя на членовете на съвета на шефовете на държавните лечебни заведения за болнична помощ, които попадат в категорията " огромни " обществени предприятия.

До момента препоръките на шефовете и надзорните препоръки на обществените предприятия, категоризирани като " огромни " се състоят минимум от петима членове, а според Закона за лечебните заведения съветът на шефовете на държавните лечебни заведения за болнична помощ се състои от трима членове. Депутатите одобриха се да се резервира условието препоръките на шефовете на държавните лечебни заведения за болнична помощ да се състои от трима членове, без значение дали лечебното заведение попада в категорията " огромни " обществени предприятия. Целта е да се подсигурява оперативна еластичност при вземането на управнически решения и да се сътвори опция за осъществяване на икономии от средства за хонорари на управителните органи на лечебните заведения.

С признатите през днешния ден промени се дава опция на изпълнителните шефове на университетските лечебни заведения да могат да преподават в съответните медицински университети. На процедура огромна част от изпълнителните шефове на университетските лечебни заведения преподават в съответните медицински университети, заради което, без признатите през днешния ден текстове, ще бъде лимитирана опцията им да вземат участие в образованието на студенти, докторанти и специализанти в региона на медицината и ще бъдат сложени в дискриминационни условия по отношение на останалите лекари, работещи в лечебните заведения по трудово правно отношение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР