С 87 млн. лв. от Европейския фонд за регионално развитие

...
С 87 млн. лв. от Европейския фонд за регионално развитие
Коментари Харесай

ЕС дава 87 млн. лв. на общините за рекултивация на депата за отпадъци

С 87 млн. лева от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) и от националния бюджет ще разполагат общините, с цел да рекултивират районните депа.

“Рекултивация на районни депа/клетки на районни депа за битови боклуци ” по Приоритет 2 “Отпадъци ” на Програма “Околна среда ” 2021-2027 година, изпълнявана от Министерството на околната среда и водите.

Целта на оповестената процедура е техническа рекултивация на запълнени районни депа или кафези за битови боклуци с прекратена употреба. Те би трябвало да бъдат закрити, с цел да няма по-нататъшно замърсяване на околната среда и да се предотвратят рисковете за човешкото здраве.

Допустими претенденти, които са съответни бенефициенти по процедурата, са общини, на чиято територия се намира районното хранилище, и/или притежатели на районно хранилище за битови боклуци. Такива, които са и/или оператори по комплексното позволение за съответното районно хранилище, или които имат позволение за градеж, издадено по реда на Закона за устройство на територията.

Министерството на околната среда показва, че към момента има няколко общини на територията на страната, които няма да съумеят да се оправят с рекултивация на депата си до посочения период.

Допустимите претенденти, които дават отговор на изискванията за кандидатстване, са: Хасково, Перник, Харманли, Велико Търново, Враца, Силистра, Малко Търново, Ловеч, Панагюрище, Търговище, Кърджали, Момчилград, Троян, Гоце Делчев, Сандански, Мадан, Варна, Добрич, Петрич, Разград, Доспат, Девин, Смолян, Горна Малина, Пловдив и Бургас.

Проектите от тях би трябвало да бъдат изпълнени на територията на 6-те района у нас на обмисляне от равнище NUTS2 (Номенклатура на териториалните единици за статистика).

Подходът за разпределение на средствата ще бъде районен, обръщат внимание от министерството - т.е. повече пари са отделени за по-слабо развитите райони - Южен Централен, Югоизточен, Североизточен, Северен Централен и Северозападен. Общините в тези райони ще имат достъп до сумата от 82 млн. лева За тези, които се намират в Югозападния район, който се води в преход, средствата ще бъдат по-малко - 5 млн. лева.

Допустимо е съфинансиране от страна на бенефициента без ограничаване на неговия дял.

Максималният период за осъществяване на плана е до 24 месеца, а крайният период за подаване на планови оферти е до 15 април 2024 г.

Пълният комплект документи за кандидатстване е оповестен в ИСУН, като информация е качена и в секция Оперативна стратегия “Околна среда ” на Единния информативен портал за обща информация за осъществяването и ръководството на средствата от Европейски Съюз - Eufunds.bg.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР