С 670 милиона лева са нараснали парите за гарантиране на

...
С 670 милиона лева са нараснали парите за гарантиране на
Коментари Харесай

Колко пари има за гарантиране на пенсиите

С 670 милиона лв. са нарастнали парите за гарантиране на пенсиите у нас от 2019 година до август 2022 година, демонстрират данните на Министерство на финансите.

Общият паричен запас на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система, прочут като Сребърния фонд, към 31.08.2022 година е в размер на 3,771 милиарда лв., от които 3,768 милиарда лв. са подадени в обособена сметка в Българска народна банка.

Само през август тази година по сметка на фонда са трансферирани средства в размер на 3,83 млн. лева Само 3 млн. лв. постъпиха във фонда и през юли, демонстрират данните.

А през юни по сметката на фонда бяха трансферирани 3,8 млн. лв., до момента в който през май постъпиха средства в размер на 107,20 млн. лева, а през април – 4,24 млн. лв.. През първото тримесечие на тази година във фонда са постъпили близо 100 млн. лв..

Припомняме, че Сребърният фонд бе основан през 2007 година с към 2 милиарда лева, като до момента в него са се натрупали едвам 1,7 милиарда лева спомагателни средства.

Повече пари в Сребърния фонд за гарантиране на пенсиите

Предназначението на фонда е да поддържа пенсионната система, само че действително средствата в него не биха стигнали за погашение на пенсиите даже за няколко месеца.
 istock istock
От 2011 година парите във фонда не носят никаква рентабилност и седят на депозит в Българска народна банка при нулева рента.
 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР