С 66% по-високи са заплатите на софиянци, сравнени с тези

...
С 66% по-високи са заплатите на софиянци, сравнени с тези
Коментари Харесай

Заплатите на софиянци са с 66% по-високи

С 66% по-високи са заплатите на софиянци, съпоставени с тези на живеещите в останалите области на страната. Средното заплащане в столицата е 1513 лева съгласно данни на Националния статистически институт. Данните на Национален статистически институт демонстрират, че единствено в осем области на страната заплатите са над 1000 лева Жителите на София-област се подреждат на второ място след тези от столицата. Тяхната междинна изчислена заплата е 1153 лева,

Финансистът Мика Зайкова разяснява пред Bulgaria ON AIR, че е естествено хората в София да взимат по-високи заплати, тъй като тук са съсредоточени много огромна част от държавните институции. "В София са всички държавни структури - тук е Народното събрание, министерствата, Българска народна банка и всички други организации. Например заплатата на шефа на "Топлофикация " е петцифрена. В целия свят заплатата в частния бранш е по-голяма от тази на държавните чиновници. В България обаче е назад - тук служителите взимат повече от работещите за частници ", изясни Зайкова.

Според нея не е хубаво 40% от Брутният вътрешен продукт на страната ни да се образува в столицата, тъй като това демонстрира, че няма построена инфраструктура и останалите градове в страната изостават в своето развиване.

Икономистът Юлиан Войнов е на мнение, че заплатите в София са много по-високи от останалите градове, тъй като тук се вливат голям брой задгранични вложения. "Голямата конкуренция в столицата усилва заплащането, тъй като всяка компания се бори за най-хубавите експерти. Основната причина за тази висока бизнес интензивност са непознатите вложения ", добави специалистът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР