С 60 процента беше намален приемът на студенти в професионалното

...
С 60 процента беше намален приемът на студенти в професионалното
Коментари Харесай

Вълчев: С 60% беше намален приемът на студенти в професионалното направление Икономика

С 60 % беше понижен приемът на студенти в професионалното направление "Икономика ", по отношение на приема през 2015 година Това стана през вчерашния ден, откакто на Министерския съвет беше препоръчан и признат приемът на студенти за новата 2019/2020 образователна година, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той дружно с премиера Бойко Борисов и с министрите на финансите и на районното развиване - Владислав Горанов и Петя Аврамова, разгледаха строителството на новия образователен корпус на УНСС.

Приемът в професионалното направление "Икономика " е "нулиран " в шест или седем държавни висши учебни заведения, като минимум е понижението в УНСС, тъй като вършим понижението въз основа на комплексната оценка за качеството на образованието и научните проучвания, и за реализацията на приключилите студенти. В УНСС индикаторите за реализация, за научна активност и за акредитация са по-високи от другите висши учебни заведения, учащи в професионалното направление "Икономика ", изясни министър Вълчев. Той посочи, че все пак и в УНСС приемът е понижен с над 20 % по отношение на 2015 година

Дългосрочно системата на висшето обучение ще работи с по-малко студенти и тя би трябвало да се настрои към това, в това число УНСС ще работи с по-малко студенти, предвижда просветителният министър. Той посочи, че по-малко ще са студентите отсега нататък в обществените, стопанските и правните науки, тъй като има доста такива фрагменти.

Заради огромния предстоящ дефицит в бъдеще сме извели предпочитани професионални посоки и подтикваме приема на студенти в техническите, инженерните, природоматематическите и в аграрните професионални посоки. А от 2017 година - даже и в филантропичните професионални посоки, тъй като ще имаме предстоящ дефицит в тези професионални посоки. Такова е и професионалното направление "Енергетика ", има и доста малко инженери по водно строителство в УАСГ, осведоми министър Вълчев.

Той сподели, че три са методите за привличане на студенти в предпочитаните професионални посоки, като посредством тях би трябвало да се обвърже пазарът на обучение с пазара на труда. Затова се дават спомагателни стипендии за студентите в предпочитаните професиoнални посоки, имаме и по-голям банкет на студенти в тях, както ще има и в допълнение финансиране.

Предвиждаме след приемането на измененията в Закона за висшето обучение, които са готови, да предложим в осем професионални посоки образованието на студенти да е без заплащането на такси, заяви министър Вълчев.

Вълчев добави, че се обмислят и спомагателни тласъци, като е значимо учениците с най-хубави резултати да се включват в професионалните посоки, където страната има най-голяма потребност в публичното и икономическото си развиване.

"Важно е положителните възпитаници да стават икономисти, адвокати, политолози, социолози и други експерти, само че доста по-важно е да стават и учители, и инженери ", разяснява министър Вълчев.

Затова се обмисля за следващата година да има спомагателни тласъци, които да бъдат заложени в бюджета за 2020 година, с цел да може най-хубавите възпитаници да се изберат избрани професионални посоки в университетите. Вероятно това ще стане със стипендии, осведоми просветителният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР