С 6 гласа против“ и 14 за“ парламентарната бюджетна комисия

...
С 6 гласа против“ и 14 за“ парламентарната бюджетна комисия
Коментари Харесай

Зелена светлина за държавните бензиностанции и от бюджетната комисия

С 6 гласа „ срещу “ и 14 „ за “ парламентарната бюджетна комисия даде зелена светлина на държавните бензиностанции като утвърди измененията в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси.
Това е като сключване на празен чек, възрази депутата от Българска социалистическа партия Румен Гечев и разкритикува зам.-министъра на стопанската система Лилия Иванова за неналичието на икономическа аргументация в представянето на законопроекта и във връзка изразените от нея очаквания по този начин предлаганите промени да бъдат утвърдени от комисията.
„ Тук не се занимаваме с очаквания “, възрази аленият народен представител и направи остра забележка на ръководителя на комисията Менда Стоянова, че позволява да се показват законопроекти без нито едно число в претекстовете и без никакви планове. „ Не допускайте в комисията есета и разкази – какво мечтаят, на какво се надяват… Няма цифри. Връщайте ги! “, настоя той, визирайки представителите на министерството на стопанската система.
„ Нямате цифри. Ставайте и си отивайте, до момента в който не донесете числата. Нямате цифри, нямате планове и желаете от бюджетната комисия на българския парламент да поддържа “, скара им се той.
Гечев акцентира, че правилникът на Народното събрание задължава вносителите да създадат план на въздействието и че въздействието е в числата. „ Министерството на стопанската система – вносителят не предлага нито едно число. Няма нито едно число в претекстовете. Поне напишете едно число, примерно 681 – основаването на българската страна “, добави Гечев.
На неговото гледище да се уточни какъв брой държавни бензиностанции ще се вършат, какъв брой държавни данъчни склада, с какъв капитал и за какво няма разбори и планове, зам.-министър Иванова изясни, че „ законопроектът планува основаване на държавно дружество и че за това държавно дружество са направени изчисления и има запас за основаването му. Оттам нататък, държавното дружество, след структурирането може да основава търговски сдружения . Според нея анализите са идващ стадий. „ Държавното дружество ще реши дали да излезе като търговец на пазара или не “, уточни тя, което още повече увеличи градуса на недоволството.
„ Искате от нас тук да бием печата и след това Държавното дружество ще си взема решение “, възрази Гечев. „ Ми в случай че няма да прави търговски интервенции защо го вършим, попита той и напомни информациите за желанията на държавното управление да прави бензиностанции, колонки за зареждане с ток… „ Ние питаме какъв брой бензиностанции, от кое място ще се доставя горивото, какви са плановете, какъв ще е делът на складовете, пазарния дял…. И по какъв начин ще ни убедите, че като ги извършите, цените ще спрат да порастват “, добави депутатът.
В дебата се намесиха и от Българската петролна и газова асоциация (БГПА) като настояха да се уточни текста на параграф 9, който вкарва нова алинея 12, която е прекомерно обща. По думите на изпълнителния шеф на БПГА Андрей Делчев, текстът не дава отговори на доста въпроси - какво значи „ складов потенциал “, какъв брой би трябвало да бъде този складов потенциал, кой носи отговорност за некачествено гориво...  Той настоя: „ Текстът да бъде прецизиран, тъй като в този тип той не работи и може да докара до тежки последствия за правилните складодържатели “.
Вижте още:
Държавните бензиностанции минаха на първо четене в комисия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР