С 56 гласа за и само 1 въздържал се Столичният

...
С 56 гласа за и само 1 въздържал се Столичният
Коментари Харесай

Столичният общински съвет одобри пускането на вода от Белмекен за Перник

С 56 гласа " за " и единствено 1 " въздържал се " Столичният общински съвет (СОС) утвърди предлагането на страната да бъде пусната вода от язовир " Белмекен " за Перник. Това ще стане през ВиК мрежата на София, като водата ще стига до язовир " Студена ".
Една от главните тематики беше за какво под отчета за предлагането липсва подписът на Йорданка Фандъкова. Пред Actualno.com тя разяснява, че това не е значимо и че застава обществено с лицето си зад концепцията – за какво да се желае освен това?
Проектът за обезпечаване на вода за Перник от язовир " Белмекен " би трябвало да дава отговор на три въпроса – дали в язовир " Бели искър " има задоволително вода и няма заплаха за язовирната стена, дали ВиК мрежата на София ще издържи на спомагателното количество и дали София ще би трябвало да заплаща от горната страна за водата за Перник. Това е общото виждане на общинските съветници в София.
Пред Actualno.com общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера съобщи, че ще предложи в зала решението на Общинския съвет за Перник да бъде позволено за авансово осъществяване, тъй като няма доста време преди постигане на мъртвия размер на язовир " Студена ". От " Обединени патриоти " поддържат плана, като Контрера посочи, че безспорни гаранции за липса на повреди няма по какъв начин да има и че " Софийска вода " има задоволително опит да извърши проекта.
Общинският консултант от ГЕРБ Георги Георгиев увери, че няма да има механически проблеми, само че и че при минимален риск ще бъде спряна водата за Перник. Независимият общински консултант Борис Бонев също не видя заплаха за София поради това, че ще бъде пренасочена вода към Перник. Бонев обаче изиска в период от 7 дни " Софийска вода " да показа проект за дейности при положение на огромна повреда и предизвести, че ГЕРБ носи цялата отговорност. Какво сподели за положението на Рилския тръбопровод кметицата Йорданка Фандъкова – припомнете си в този материал!
Според оценка, казана по време на съвещанието на СОС, рецесията в Перник ще коства 25 – 30 млн. лв.. Нека ГЕРБ ги заплати – от дотацията си, съобщи Бонев, а ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков и колежката му Малина Едрева видяха в тези думи политическа офанзива.
Иван Таков от Българска социалистическа партия съобщи, че целият СОС ще носи отговорност при поддръжка на отчета, освен ГЕРБ. Но попита за какво кметът Йорданка Фандъкова не се е подписала под отчета.
Кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че поддържа екшънплана и се радва, че всички политически групи в СОС са обединени към него. Той добави, че водната мрежа в Перник крие риск от болести и градът е изискал пари от страната за ремонт на ВиК мрежата. Владимиров увери и, че Перник има вода до месец април – поради нови планове, които посочили идващо количество вода с помощта на нови превалявания. Градоначалникът добави и, че построяването на водопроводна връзка в София ще даде опция за нарастване на размера на язовир " Студена ". Водният режим сега е от 15:00 часа до 22:00 часа.
Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че ремонтът на язовир " Бели Искър " може да стартира още тази година. Това е контрактувано с икономическото министерство. Техническите параметри на ремонта още не са ясни и занапред ще се обясняват. А във връзка с ВиК бранша, идващият значим въпрос е ръководството на водата в София след 2025 година, добави кметицата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР