С 50 процента нараства броя на нарушенията на трудовото законодателство

...
С 50 процента нараства броя на нарушенията на трудовото законодателство
Коментари Харесай

Инспекцията по труда: Не подписвайте за отказ от права въпреки извънредната ситуация

С 50 % нараства броя на нарушаванията на трудовото законодателство от началото на изключителното състояние у нас. От Главната ревизия по труда са безапелационни, че служащите не могат да се изпращат в неплатен отпуск без тяхно единодушие.

Над 600 са към този момент сигналите в трудовата ревизия, като една трета от тях са за неизплащане на заплати и отпуски при освобождение на личен състав от работа. Често се упражнява и насила служащият да напусне по взаимно единодушие, предава БНР.

„ Факт е обаче, че в случай че служащите се съгласят да напусна по взаимно единодушие, те губят освен цялостните си права на обезщетение за безработица, те губят и компенсации, които работодателят дължи по Кодекса на труда. Така че нашият съвет е в действителност служащите да не се съгласяват с отвод от права, тъй като един път разписали по взаимно единодушие, на процедура мъчно може да бъдат предпазени правата им “, съобщи Дина Христова от основната Инспекция по труда.

Част от бизнеса съгласно подадените сигнали е притискал личния състав да изиска да употребява неплатен отпуск, като подпише желанието за това. Има и сигнали за фалшифицирани подписи:

„ Когато при нас има сигнали, от които да е видно, че служащият не е подписвал документ и е бил оказан напън върху него, ние ще използваме нашите сигнални функционалности, с цел да сигнализираме прокуратурата. Ситуацията е такава, че по-скоро можем да приказваме за чести такива случаи сега “, изясни Дина Христова.

Съветът към хората е да внимават дали се съблюдават периодите на предизвестието за освобождение - в случай че те се нарушават, се дължи обезщетение, само че предизвестието може да изтече и в границите на отпуск на наетия, който се употребява все още.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР