С 50 млн. лева ще бъдат подкрепени малки и средни

...
С 50 млн. лева ще бъдат подкрепени малки и средни
Коментари Харесай

Фонд инвестира 50 млн. лева в стартиращи иновативни фирми

С 50 млн. лв. ще бъдат подкрепени дребни и междинни започващи новаторски компании. Това ще стане посредством основаването на нов капиталов фонд за рисков капитал в границите на самодейността JEREMIE, ръководена взаимно с Европейския капиталов фонд, оповестиха от Министерството на стопанската система.

До 40 млн. лв. от фонда са национални средства, а останалите 10 млн. лв. - частен капитал. Публичното финансиране е запас, който се е върнал в самодейността JEREMIE, която съществува от години, с цел да обезпечава дялови вложения в започващи компании. Това разрешава част от парите, в началото обезпечени от еврофондовете, да се връщат и реинвестират в нови начинания.

Новият фонд ще поддържа дребни и междинни предприятия от България посредством дялови вложения. в идващите 5 години. Идеята е средствата да бъдат ориентирани към сдружения, които развиват исокотехнологични артикули с огромна добавена стойност.

Фокусът на вложенията е уголемен и включва машинно образование, изкуствен интелект, огромни данни, добавена/виртуална действителност, облачни услуги, медтек, финтек, блокчейн и преносни технологии. 3 млн. евро са избрани за вложения във фаза ускорение, с размер на инвестицията до 50 хиляди евро, както и алтернатива за следваща инвестиция с таван от 200 хиляди евро.

Междувременно Министерството на стопанската система разгласи и началото на 84 плана за внедряване на нововъведения в производството на български предприятия на обща стойност 40 млн. лева или приблизително по към 500 хиляди лева на план. Средствата са по процедурата " Разработване на продуктови и индустриални нововъведения " по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ".

Общо в процедурата са били подадени 360 планови оферти за общо 152 млн. лева Сред утвърдените планове са машина за произвеждане на домашна баница, резервоар за разделно събиране на боклуци, система за следене на витални параметри по време на сън, " умни " кораби, козметичен артикул за лице с биополимер, цифрова фабрика за гении, система за автоматизирано сигнализиране на нередности в градска среда и други.

Към 1 юни 2018 година по оперативната стратегия са изплатени над 700 млн. лева и са подписани 1850 контракта на обща стойност от 1.7 милиарда лева, показват от Министерството на стопанската система.

Цел на процедурата е нарастване на каузи на предприятията, които създават и популяризират продуктови и индустриални нововъведения, както и повишение на иновационния потенциал на бизнеса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР