С 5 на сто от приходите на Дефиле на младото

...
С 5 на сто от приходите на Дефиле на младото
Коментари Харесай

Дефиле на младото вино осигурява студентски стипендии

С 5 на 100 от приходите на " Дефиле на младото вино-2018 " ще бъдат обезпечени стипендии на изявени студенти от специалността " Винопроизводство, кетъринг и туризъм " от Университета по хранителни технологии /УХТ/ в града. Това сподели Любозар Фратев, шеф на Съвета по туризъм в Пловдив. По думите му " стимулирането и развиването на младите фрагменти в просветителната система е задача на Съвет по туризъм ". Той добави, че студентите от УХТ, а тази година и от АУ и ПУ, всяка година вземат участие във фестивала като доброволци. " Дефилето на младото вино " Фратев дефинира като " фестивал за феновете на виното, чиято цел е да запознае своите гости с новата годишна продукция на българските винопроизводители ".

Тази година присъединяване са декларирали 46 производителя, 36 от които са винарските мазета, а 10 са производители на храни и питиета, разнообразни от виното. През цялото време фестивалът ще бъде придружен от " Дни на младото вино ", което включва разнообразни културни прояви в градска среда, множеството от които ще бъдат с вход свободен. Тази година акцент в нея са просветителни филми, изобразяване с вино, урок по дегустация, музикално-танцова стратегия, а главен хазаин е Културен център музей " Тракарт ".

Официално Дефилето ще бъде намерено на 23 ноември в 13,00 часа с Дионисиево шествие от площад " Ст. Стамболов ", отпред на което ще бъде богът на виното Дионис, в чийто облик ще се превъплъти артистът Виктор Бойчев. Начело с танцьорите и музикантите от ФА " Тракия ", шествието ще влезе в Стария град, където в 15 възрожденски къщи, ще се проведат дегустациите. Ще има проведени фотоси със занимателни табелки, йога извършения с Фам и вино в ръка и други занимателни игри.

Очакваме в последния уикенд на ноември уличките на Стария град да се изпълнят с радостни хора, нетърпеливи да опитат последната годишна продукция на българските технолози, сподели заместник-кметът на община Александър Даржиков. Той добави, че символичният старт на потреблението на младо вино ще стане по традицията с отварянето на първата бъчва на миналогодишния притежател на златното отличие. Даржиков напомни, че фестивалът печели за втора поредна година купата " Най-оригинално събитие в региона на туризма ", присъждано от Община Пловдив.

Освен посетители от страната, уредниците на фестивала чакат тази година и доста задгранични туристи. До момента, по думите на Любозар Фратев, поръчка за дегустационни комплекти към този момент са направени от туристически групи, проведени от туроператори от Англия, Франция, Русия и Швеция.

Дегустациите ще се правят против авансово закупени жетони, които ще се оферират на входа на всяка къща. На публична вечеря в събота ще бъдат оповестени премиите за най-хубавите млади бели, червени и розе виновност, избрани от дегустационната комисия от енолози и сомелиери от УХТ. Отделно ще има и обичано вино на потребителите.

Дефилето се провежда от Съвета по туризъм и Община Пловдив с поддръжката на ОИ " Старинен Пловдив ", Университета по хранителни технологии и Фондация " Пловдив 2019 ". Събитието се организира с медийната поддръжка на Българска телеграфна организация /БТА/.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР