С 490 милиона лева ще бъде увеличен бюджета на Здравната

...
С 490 милиона лева ще бъде увеличен бюджета на Здравната
Коментари Харесай

С 490 млн. лева повече в бюджета на НЗОК за догодина

С 490 милиона лв. ще бъде повишен бюджета на Здравната каса за идната година. Това стана ясно от думите на ръководителя на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на опазването на здравето Жени Начева след съвещание на Надзора. 

По време на днешното съвещание единомислещо е бил признат планът за бюджет за 2019 г. 

50 млн. лева са растеж от преходния излишък - средства, насъбрани през предходните години, които ни се дават като право на разход за идната година, посочи Начева. Тези средства ще бъдат ориентирани към погасяване на отговорности към непознати здравни фондове.

По думите ѝ задачата ще е средствата от нарастването да бъдат разпределени допустимо най-равно по пера.

По мотив концепцията за закриване на Фонда за лекуване на деца и прекосяване на активността му към НЗОК Начева изясни, че следва тези промени да бъдат разисквани от Националния съвет по тристранно съдействие, Министерския съвет и Народното събрание. 

Принципите на заплащанията ще бъдат както са правени до момента в НЗОК, само че всичко ще бъде допустимо най-прозрачно и ще има изясненост за пациентите, изясни Начева. 

Предвижда се Агенцията по трансплантация и ИА „ Медицински одит ” се сплотяват в ново звено - Агенция за медицински контрол, като лечебната активност ще минава по Касата. Директорът на новата организация ще се назначава от Министерския съвет по предложение на здравния министър, посочи тя. 

Жени Начева не отговори еднопосочно дали ще се резервира Общественият съвет, само че уточни, че прозрачността на работата ще се резервира. 

Размерът на здравната вноска изрично се резервира, сподели още Начева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР