С 46 гласа за и 3 против общинските съветници на

...
С 46 гласа за и 3 против общинските съветници на
Коментари Харесай

В Стара Загора приеха правилник за еднократна подкрепа при раждане или осиновяване

С 46 гласа за и 3 срещу общинските съветници на Стара Загора одобриха на днешното си постоянно съвещание правилника, съгласно който ще се отпуска еднократна финансова поддръжка при раждане или осиновяване на дете. Право за приемането й ще имат родители или осиновители, най-малко единият от които е български жител с повече от три години непрекъснат и сегашен адрес на територията на община. Те би трябвало да са със приключено приблизително или висше обучение все още на раждането на детето. Няма да се позволява подкрепяне на родители или осиновители, чиито деца са настанени в профилирана институция за развъждане.
Съветниците, които разгледах съвсем 100 точки на постоянното си съвещание, поддържаха и предложение за разкриване на общинска целодневна детска градина, която ще се намира в централната част на града. Тя ще предлага грижа и образование за деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас и ще носи името „ Липа “. Предвижда се потенциалът й да е 100 деца, разпределени в 4 възрастовите групи. 
Предложението за разкриване на  национално учебно заведение - Професионална гимназия  по компютърни науки и математически разбори, провокира диспути измежду членовете на общинския съвет,но в последна сметка с 43 гласа за беше утвърдено. Очаква се образованието в учебното заведение да стартира още през новата образователна 2020/2021 година.
Съветниците взеха решение да се открият процедури за избор на шефове на две общински здравни заведения - „ Специализирана болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести - Стара Загора ” ЕООД и на „ Център за психологично здраве - Стара Загора ”  ЕООД. Бяха възобновени договорите за ръководство на три общински дружества - „ Комплексен онкологичен център - Стара Загора ”,  „ Медицински център-I - Стара Загора “ и  „ Диагностично-консултативен център-I ” ЕООД.
На днешната сесия стана ясно, че съгласно Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, в което членуват над 70 компании, към 20 март е освободен към 20% от личния състав, а до края на април се чака той да доближи 80 на 100. Прогнозата на сектора е половината обекти да банкрутират. 
„ Предвижда се възобновяване на сектора в интервал от три години. Очаква се слаб летен сезон. Министерство на туризма изтегли програмата си за реклама. След като минат най-тежките месеци ще бъде направена спешна стратегия. Ние имаме подготвеност през идващите месеци в Програма за развиване на туризма на територията на Община Стара Загора за 2020 година, която гласувате през днешния ден, да настъпят  съответни промени ”, съобщи изрично е отрасловият заместник-кмет Милена Желева. 
Представителите в локалния парламент дадоха единодушие търговците да бъдат освободени от заплащането на избрани типове такси, цени и отговорности за наем по време на въведените ограничавания и ограничения за предварителна защита на разпространяването на COVID-19. Тази точка от дневния ред беше включена в него като изключителна от кмета Живко Тодоров. Целта е да се ограничи негативното икономическо влияние на наложените противоепидемични ограничения върху локалната стопанска интензивност.
Сесията на общинския съвет се организира при засилени ограничения за биосигурност, а преди съвещанието беше измерена температурата на старейшините и те бяха разпределени на целесъобразното разстояние.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР