С 4% по-малко концентрат е произведен в Челопеч през първото

...
С 4% по-малко концентрат е произведен в Челопеч през първото
Коментари Харесай

Мината в Челопеч е с по-ниски приходи за полугодието

С 4% по-малко концентрат е създаден в Челопеч през първото полугодие

© Цветелина Белутова Златодобивната компания " Дънди прешъс металс Челопеч " е намалила приходите си през първите шест месеца на 2019 година по отношение на същия интервал на предходната година. Това излиза наяве от доклада на канадския притежател Dundee Precious Metals (DPM). Резултатите се дължат на по-слабото произвеждане на метали под формата на концентрат и не се разминават с упованията на сдружението. За първи път DPM разгласява доклад и на другото си сдружение в страната - " ДПМ Крумовград ", което стартира действително произвеждане при започване на юни.

Резултати

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Рудникът в Челопеч е главното индустриално дружество на канадската компания, въпреки че с стартирането и на комплекса край Крумовград се чака производството и паричните потоци да се покачат доста. За първото полугодие в " ДПМ Челопеч " е създаден с 4% по-малко медно-златен концентрат, което се дължи на по-ниското наличие на мед в рудата. По-ниско е производството и на така наречен пиритен концентрат, който съдържа злато. В резултат на това добитите метали (злато, мед и сребро) под формата на концентрат понижават. Това се отразява както на приходите, които спадат с над 18% (виж таблицата), по този начин и на облагата на сдружението. Ефект върху резултатите са изиграли също по-високите такси за преправка и превоз, регистрират от DPM.

Новата фабрика

Общо 340 тона златен концентрат са създадени в новия минно-обогатителен комплекс край Крумовград (виж таблицата), където компанията добива руда от сектора " Ада тепе ". За начало на комерсиално произвеждане в обогатителната фабрика там се счита 8 юни - датата, към която за интервал от един месец компанията е постигнала над 60% от плановия потенциал за преправка и добиване на метали от рудата. Самият рандеман на руда от мината стартира още предходната година. Инвестицията в плана е 164 млн. $.

От DPM прецизират, че производството до момента е било по-ниско от упованията поради забавеното създаване на спомагателни кафези в интегрираното хранилище за минни боклуци, което замества обичайните хвостохранилища. Независимо от това компанията чака да реализира цялостна планова мощ през третото тримесечие на годината, както е планувано. Прогнозата за произвеждане на злато тази година леко се намалява - 45-60 хиляди тр.у. вместо 55-75 хиляди тр.у.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР