С 4-дневна работна седмица експериментира част от бизнеса у нас.

...
С 4-дневна работна седмица експериментира част от бизнеса у нас.
Коментари Харесай

4-дневна работна седмица – бъдещето на труда или само добро пожелание

С 4-дневна работна седмица опитва част от бизнеса у нас. По света по-краткото работно време е въвеждано от разнообразни работодатели, само че не постоянно моделът се е оказвал сполучлив.

В щата Юта преди години бе въведена 4-ри дневна работна седмица. В следствие жителите упорстват да получават административни услуги и в петък и по този начин моделът отпада. В Швеция пък е юридически опит за работа 6 часа на ден. Резултатът – по-доволни и здрави чиновници, само че и повече разноски. Заради това, че е прекомерно безценен, моделът отпадна.

А другояче статистиката на Евростат демонстрира, че най-вече работни часове седмично са регистрирани в Обединеното кралство – 42 часа за предходната година. България е измежду страните с повече работни часове – малко над 40. На другия полюс са страни като Дания и Норвегия.
Българската работна седмица – една от най-дългите в Европейски Съюз Това сочат последните данни на Евростат
Работещите у нас считат, че ще са по-мотивирани с сходен режим на работа, тъй като ще имат и повече време за отмора.

Според стопанската камара няма законови спънки пред бизнеса да вкара по-масово късата работна седмица. Дали заплатите ще намалеят зависи от резултатите. „ По-малко (време) Вие работите, само че може да носите същата добавена стойност за Вашия шеф и, респективно, това да не повлияе като понижаване на Вашето трудово възнаграждение”, изясни Димитър Бранков от БСК.
Трябва да работим по 8 часа седмично, с цел да сме здрави душевен Специалистите оферират да се работи единствено по два часа дневно или годишната отпуска да е няколко месеца
Синдикатите харесват концепцията за понижена работна седмица, само че са на мнение, че моделът е мъчно използван у нас всеобщо. „ Страната се обезлюдява, работодателите вършат всевъзможни опити, с цел да внесат служащи от трети страни, само че не и да върнат българите от чужбина – така че все още не считам, че има такава възможност”, разяснява Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа”.

Експертите регистрират, че прекосяването на 4-дневна работна седмица ще става все по-възможно с развиването на технологиите и роботизацията на предприятията. Това обаче изисква съществени вложения, за които бизнесът у нас би трябвало да има опция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР