С 394 гласа за“, срещу 206 гласа против“ и 49

...
С 394 гласа за“, срещу 206 гласа против“ и 49
Коментари Харесай

Европарламентът каза Да на Кристин Лагард за президент на ЕЦБ

С 394 гласа „ за “, против 206 гласа „ срещу “ и 49 гласа „ въздържал се “, евродепутатите дадоха своята поддръжка за кандидатурата на Кристин Лагард за идващ ръководител на Европейската централна банка, заяви пресслужбата на Екологичен потенциал. Европейският парламент дава своето необвързващо мнение дали претендентът е подобаващ за заемането на длъжността ръководител на ЕЦБ, като окончателното решение се взема от Европейския съвет. Кандидатурата на Лагард ще влезе в дневния ред на съвещанието на Европейския съвет през октомври. Кристин Лагард би трябвало да замести сегашния ръководител на ЕЦБ Марио Драги на 1 ноември. Тя бе номинирана през юли 2019 година от водачите на страните в Европейски Съюз за правоприемник на Марио Драги, чийто мандат изтича в края на октомври. Лагард бе изпълнителен шеф на Международния валутен фонд от 2011 година, а преди този момент е заемала няколко пъти министерски постове във Франция, в това число като министър на стопанската система, финансите и индустрията от 2007 до 2011 година

Председателите на ЕЦБ се назначават за еднократен мандат от осем години по решение на държавните и държавните глави в Европейски Съюз, само че преди този момент Парламентът би трябвало да изрази мнението си. Мнението на депутатите не е обвързващо за Европейския съвет, само че има тежест за легитимността на претендента, защото идва от демократично определения орган на Европейски Съюз. Ако Лагард получи поста, тя ще бъде първата жена отпред на ЕЦБ. Депутатите в Екологичен потенциал неведнъж са заявявали, че желаят да видят повече дами на висши позиции в областта на стопанската система и паричната политика.
Ключов принцип в работата на Европейската централна банка е нейната политическа самостоятелност, което значи, че тя е свободна да преследва заложената й цел да поддържа постоянни цени, без да бъде подлагана на политически напън.
Въпреки това в полза на демократичната отчетност ръководителят на Европейската централна банка се явява на чувания на всеки три месеца в комисията на Екологичен потенциал по стопански и парични въпроси. Целта на така наречен „ разговор по въпорсите на паричната политика “ е банката да изясни своята парична политика и решения пред определените представители на европейските жители. Председателят на ЕЦБ също по този начин показва годишния доклад на банката на пленарно съвещание и дава отговор в писмена форма на документално заложени въпроси от депутати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР