С 35% може да се увеличи туристопотокът в страната ни,

...
С 35% може да се увеличи туристопотокът в страната ни,
Коментари Харесай

Николова ще спасява туризма с традиционно българско меню

С 35% може да се усили туристопотокът в страната ни, в случай че курорти, заведения за хранене и хотели заложат на обичайно българско меню. Това стана ясно от днешната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Пламен Моллов.

Двамата са разискали основаването на обичайно българско меню - професионална селекция от обичайни български ястия и виновност, обединени в национално меню.

Николова още преди седмица стартира концепцията туристическият отрасъл да подчертава на родните храни и по този начин да притегля интереса на задграничните посетители, още повече, че кулинарният туризъм се постанова като световна наклонност, най-малко преди да избухне COVID-пандемията.

Сега министърът на туризма упорства за ускорена работа по тази самодейност. " През последните от ден на ден български и задгранични туристи подхващат пътувания за гурме-туризъм и за това е значимо да развиваме тази ниша като част от общия туристически артикул на България ", е декларирала тя на срещата си с ректора на Университета по хранителни технологии.

По време на срещата се е родило предложението деветте туристически региона в страната да показват присъщи за обособените обитаеми места типични храни и виновност, които да подчертават уникалността на регионите. " Това би асъдействало за по-висока осведоменост у гостите и предпочитание за посещаване на съответно място. Световната процедура демонстрира, че включването на храни и питиета в разнообразни културни събития е причина за привличането на 35% по-висок туристопоток по отношение на събития, които имат единствено културен темперамент ", счита проф. Моллов.

За задачата Университетът за хранителни технологии в Пловдив ще образува професионален екип, който ще предложи листовка с национално меню и рекомендации за районни менюта. Вицепремиерът Николова е предложила да се организира и провеждането на мастер класове взаимно с огромни кулинарни академии.

Университетът за хранителни технологии е единственият с подобен профил на Балканите, който приготвя висши фрагменти за туризма. В него се образоват 660 студенти от цялата страна, като желаните специалности са 100% запълнени. В срещата е взел участие и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

В Пловдив министърът на туризма Марияна Николова прегледа и централната естрада на Римския стадион. Тази част от разкопките в центъра на града към момента е затворена за жителите, защото се намира в частен терен и достъпът за външни лица е стеснен. Кметът Здравко Димитров съобщи, че е на път да постигне споразумение със притежателите за отварянето на историческите находки за жителите и гостите на града.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР