С 33% е намалял броят на пациентите на Националния онкологичен

...
С 33% е намалял броят на пациентите на Националния онкологичен
Коментари Харесай

Тревожни данни: Онкоболни не търсят лекарска помощ

С 33% е намалял броят на пациентите на Националния онкологичен медицински център в София през април по отношение на същия месец предходната година и това е притеснително. Това сподели в предаването „ Тази заран “ по bTV шефът на центъра доктор Стефан Константинов.
Според него тези числа демонстрират, че онкоболните всеобщо не търсят лекарска помощ поради страха от заразяване от ковид. Експертът акцентира, че дневно у нас от ракови болести умират 47-48 души, повече в сравнение с починаха за месец от COVID-19.
Ако хората не търсят навреме помощ, рискуват да минат в по-напреднал етап – да не могат да бъдат излекувани или да би трябвало по-сериозно лекуване, подсети доктор Константинов.
„ Трябва да се лекуват тези хора. През март хората с терапия си я не престават. Те завършиха тази терапия, а нови хора не идват. Наивно е да си мислим, че онкоболните са изчезнали. Това е страха на хората. Нашата здравна система има потенциал за всички. Виждате, че незначителна част е заета с ковид. Вчера прочетох изследване в Съединени американски щати, че смъртността под 50-годишна възраст при онкоболни е увеличена, само че над 50 години не е по този начин. Нещата не са толкоз елементарни. Хората не би трябвало да имат никакво терзание да се лекуват “, прикани шефът на Националния онкологичен медицински център.
Темата продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР