С 318 гласа против и 278 за евродепутатите отхвърлиха в

...
С 318 гласа против и 278 за евродепутатите отхвърлиха в
Коментари Харесай

Европарламентът засега отхвърли спорната директива за авторското право

С 318 гласа " срещу " и 278 " за " евродепутатите отхвърлиха в четвъртък противоречивата инструкция за авторското право, чиито съперници настояват, че рискува да наложи невиждана цензура в интернет.

По този метод нормативния акт ще бъде прегледан на пленарно съвещание на Европейския парламент през есенната му сесия.

С леки промени в оферти от Европейската комисия текст директивата бе утвърдена от правната комисия на европарламента през юни. Това трябваше да даде началото на договаряния сред Екологичен потенциал и Съвета на Европейски Съюз, които да завършат с гласоподаване на пленарно съвещание и влизане в действие на новите правила. Но откакто задоволителен брой депутати възразиха публично против решението на правната комисия, въпросът бе гласуван на пленарното съвещание в Страсбург в четвъртък.

Основните тематики за различие са членовете 11 и 13. Член 11 се отнася до закрилата на изявленията в пресата при потреблението им онлайн – той придвижва в цифровата епоха авторските права от остарялата инструкция 2001/29/ЕО и планува, че те се погасяват 20 години след първичното издание.

Член 13 планува доставчиците на услуги, които съхраняват огромни размери творби и други обекти, качени от техните ползватели, и обезпечават на публиката достъп до тях, да подхващат в съдействие с носителите на права ограничения за гарантиране на отбраната или за недопускането на нарушаването им в техните услуги.

Според критиците на директивата член 11 ще изисква интернет търсачките да заплащат на медиите за препратки към уеб страниците им, а член 13 ще задължи обществените мрежи като " Facebook " и " Ютюб " да конфигурират филтри, които да предотвратяват качването на предпазени с авторско право материали. Защитниците ѝ обаче настояват, че тя е методът да се защитят създателите и носителите на права и терзанията за цензура са голословни.

Директивата планува и основаването на ново " сродно право " за издателите на печатни издания и на организациите. То ще даде опция да се заплаща на вестниците, списанията и на осведомителните организации, когато тяхната продукция се употребяват наново онлайн.

Според групата ГАФА,, сплотяваща интернет колосите Google, Епъл, Facebook и Амазон, както съгласно европейски депутати либерали и еколози, а и съгласно адвокати, този план ще благоприятства най-известните прес групи в ущърб на самостоятелните медии и на започващите компании, като това ще е съпровождано и от риск за понижаване на свободата на слово.

Сред критиците на промяната бяха интернет колоси и специалисти като създателя на Уикипедия Джими Уелс, изобретателя на международната мрежа Тим Бърнърс-Лий, специалиста по мрежова индиферентност Тим Ву, Винт Сърф, считан за един от бащите на интернет и други, напомня Ройтерс. Сред бранителите на промяната бяха медийни компании и създатели, като Пол Маккартни. Срещу промяната се оповестиха бранители на свободите в интернет, добавя Франс прес.

“Днешното гласоподаване е победа за демокрацията ", се споделя след вота в изказване на групата ГАФА.

Много мощно лобиране от няколко месеца съпътства тази промяна, противопоставила основателите на наличие от целия свят (кино, медии и музика) и цифровите колоси и бранителите на свободата в интернет.

Основната цел на промяната, препоръчана през септември 2016 година от Европейска комисия, е да модернизира авторското право в ерата на цифровата гражданска война. Последното законодателство по въпроса датира от 2001 година Идеята на промяната е да задължи платформи като ЮТюб да възнаграждават по-добре основателите на наличие. Текстът правеше платформите виновни и за наличието, което качват в интернет техните консуматори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР