С 30% са се вдигнали посещенията в Националния археологически институт

...
С 30% са се вдигнали посещенията в Националния археологически институт
Коментари Харесай

Националният исторически музей отчита близо 90% повече чуждестранни туристи

С 30% са се вдигнали визитите в Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките и Националния исторически музей (НИМ) за 2017 година, демонстрират данни, предоставени от двете институции на " Дневник ". Най-впечатляващ е растежът измежду задграничните туристи в НИМ, които от 75 хиляди души през 2016 година нарастват до 142 хиляди предходната година - покачване от 89%.

Общо 383 287 души са посетили Националния исторически музей и четирите му филиала - Боянската черква, Земенския манастир, църквата " Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат " в Добърско и кораба " Радецки " на Дунава през 2017 година Ръст от 30% има и в продадените билети - от 157 на 204 хиляди (процентните калкулации са на " Дневник " ).

47% от визитите в НИМ са със свободен вход

- в дни на отворените порти (148 хиляди посещения) или от деца под 6 години, които влизат гратис с билета на придружителя си. Според статистиката най-малките посетители във филиалите на музея са били към 30 хиляди, въпреки че тя не регистрира възрастта на посетителите в дните с отворен вход.

Централната експозиция на НИМ в София е била посетена от 235 хиляди души през 2017 година Данните сочат, че тя продължава да е най-популярна измежду българските туристи - към 155,5 хиляди, само че задграничните са нарастнали повече от два пъти през 2017 година - от 34 на близо 80 хиляди души. И българи, и чужденци, избират дните със свободен вход, като общо 58% от визитите са в такива дни.  Стенописите в Боянската черква са най-популярни измежду чужденците
© Николай Дойчинов

Стенописите в Боянската черква са най-популярни измежду чужденците

Традиционно

най-посещавана от чужденци е Боянската черква

в която през 2017 година са пристигнали 17 хиляди българи и близо 59 хиляди жители на други страни. Тя е нараснала гостите си с 40%, като растежът се дължи съвсем напълно на задграничните туристи.
Останалите филиали на музея са по-популярни измежду българите, като максимален интерес измежду тях предизвикат средновековната черква в Добърско с 37 хиляди визити и Земенският манастир с 19 хиляди. Последен е параходът " Радецки " в Козлодуй с 16 хиляди посетители през миналата година. Той и Земенският манастир обаче бележат максимален растеж в известността си по отношение на 2016 година - надлежно 30 и съвсем 40%.

Билетите за филиалите не са скъпи, като се движат от 1 и 2 лева за " Радецки " до диапазона 1-5 лева за Добърско и Земенския манастир и 12 лева за Боянската черква - 12 лева Входният билет за централната експозиция на НИМ в София е 10 лева, само че единствено 3, в случай че посетителят съпровожда дете, или 1 лева, в случай че е учащ.

Археологическият музей е посетен от 61 хиляди души

Според данните, предоставени от двата музея, гостите на НИМ са близо 6 пъти повече от тези на Националния исторически институт с музей към Българска академия на науките. Статистиката, предоставена от НАИМ-БАН на " Дневник ", демонстрира, че музеят е бил посетен от 61 хиляди души през 2017 година, като 15 320 от тях са пристигнали в дни с отворен вход. Ръстът в визитите е 30% по отношение на 2016 година, когато в музея са пристигнали 40 хиляди души, близо 13 хиляди от тях - в дни на отворените порти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР