С 30 минути по-бързо стигаме от днес до Варна. Нови

...
С 30 минути по-бързо стигаме от днес до Варна. Нови
Коментари Харесай

Премиерът обеща цялата АМ Хемус да е готова до 4 години

С 30 минути по-бързо стигаме от през днешния ден до Варна. Нови над 9 километра от Автомагистрала " Хемус " бяха открити сред Ябланица и пътен възел " Боаза ". Премиерът Бойко Борисов даде обещание до 4 години цялата автомагистрала да бъде приключена. Още удобства за водачите - вижте в репортажа на Александър Марков.


Новата права след Ябланица ще прави връзка със остарелия успореден път Коритна-Белокопитово с кръгово кръстовище.

По новата права са сложени 45 километра мантинели, има по 2 ленти в посока за придвижване и по една спешна лента. Струва 66 милиона лв. - пари от държавния бюджет и е дълга малко над 9 километра и 300 метра.

С отварянето на новия сектор издигнатите от Автомагистрала " Хемус " километри към този момент са 177 - от София до Боаза и от Белокопитово до Варна.

Остава да бъдат издигнати още 253, разграничени на 10 лота. Премиерът Бойко Борисов даде обещание това да стане факт до 4 години.

Бойко Борисов, министър-председател: Кал, трошляк, диги, гърмежи, всичко това е проядено от човешка ръчичка. Тая канара, тия големи уреди, с цел да го има това тук. Ще се пести лятно време най-малко 30 минути.

В момента се строи секторът Търговище-Белокопитово, секторът край Велико Търново сe проектира.

Бойко Борисов, министър-председател: За мое най-голямо страдание и на българите, изобщо нямашепроект за " Хемус ". Никой в никакъв случай не е мислил да я прави. До Правец и толкоз. Така е било. Така че в този момент по едно и също време строим, проектираме, финансираме. Никога не е въображаемо да се развива инфраструктура в България.

Очаква се икономическият резултат върху Северна България от автомагистралата да е 10% по-висок Брутният вътрешен продукт.

Бойко Борисов, министър-председател: Мине ли " Хемус ", ще стане като на юг, надолу по Пловдив, по Стара Загора - няма работна ръка, няма къде да създадат фабрики. Затова и вицепремиерът Каракачанов е с мен, ние не купуваме единствено F-16, бл. 70 и не подвигаме единствено заплатите на защитата. Ако е в Гърция, ще ви взимат по 5 евро. Само в България, това ми е максимален грях, научих ги да се кара без пари. Навсякъде другаде е платено.
Когато автомагистралата стигне край Велико Търново, целият трафик, който в този момент минава през града, ще бъде изведен, изясни министър председателят в старопрестолния град. Пътуващите от София към Варна би трябвало да слязат от автомагистралата при село Брестница.

Следващия лот на автомагистралата е от пътен възел " Боаза " до пътен възел " Дерманци ". Дължината на правата е 15 километра, ще коства 129 милиона лв. и сега се построява.

Инженерът-проектант на комплицирания сектор, който минава върху карстови води, е на 28 години.

Калин Борисов, инженер: Всеки един може да види сектора на автомагистралата. Ние всички дружно с моя екип се постарахме и работихме безспирно това да бъде осъществено сега.

Паралелно с " Хемус ", кабинетът отпусна финансиране и за пътя Ботевград-Видин, работи се и по бъдещата автомагистрала Русе-Велико Търново.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР