С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас през

...
С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас през
Коментари Харесай

С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас

С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас през последните две години. Данните са на Асоциацията на експертите по здравни грижи. Според тях сега у нас работят малко над 26 000 сестри. Почти половината от тях обаче са в пенсионна и предпенсионна възраст.

В извънболничната помощ недостигат 11 000 сестри, а в лечебните заведения дефицитът е близо три пъти по-голям, отбелязва Българска национална телевизия. За последните 20 години акушерките са намалели на половина.

В "Майчин дом " свободните места за акушерки са 20. Болницата е база за образование и може да сортира фрагменти непосредствено от университета, все пак мъчно намират акушерки и медицински сестри. "Започваме от това, че са ни към момента ниски стартовите заплати на акушерките и медицинските сестри. Друга причина е, че релативно дребен е приемът във висшите образователни заведения за сходен тип фрагменти ", споделя Росица Георгиева - основна акушерка на СБАЛАГ "Майчин дом ".

През тази образователна година във висшите учебни заведения в страната са разкрити над 100 нови места за медицински сестри. В София са признати 160 студенти.

"Няма доста огромен интерес към тази специалност и ние си го обясняваме по този начин, тъй като това е една много виновна специалност ", признава проф. Галина Чанева - началник на катедра "Здравни грижи " във Факултета по публично здраве на Медицинския университет-София.

През предходната година здравното министерство е издало 10 удостоверения за работа в чужбина на медицински сестри. Според условията на Световната здравна организация за европейския район на всеки 100 000 души би трябвало да има по 740 сестри и акушерки, у нас се падат по 485. Средната възраст на медицинските сестри у нас е 58 години.

"В рамките на околните 5 до 10 години ние ще останем без този личен състав. Това ще докара до влошено качество на грижите. Една сестра работи на две-три места да може да скалъпи някакъв бюджет, с цел да изхрани фамилията, децата ", сигнализира Петя Найденова - зам.-председател на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

Средната заплата на сестрите е към 600 лв.. Съсловната организация упорства за среща със здравния министър и желае стартовите хонорари да се усилят на 1500 лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР