С 3 млн. лв. на година ще бъдат увеличени стипендиите

...
С 3 млн. лв. на година ще бъдат увеличени стипендиите
Коментари Харесай

Увеличават стипендиите на докторантите

С 3 млн. лева на година ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите. Програмите за обучение са на стойност 61 милиона лв.. Повечето действия ще бъдат със период на осъществяване 3 години. Малка част от средствата са за четвъртата и петата година. За тази година утвърдените бюджетни средства са 18 милиона за пускане и осъществяването на тези стратегии. Отделно по постановлението за стипендиите на докторантите предоставяме милион и половина, които са за половин година - от 1-ви юли тази година - т.е. на годишна база това ще бъдат 3 милиона. Това разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг след днешното държавно съвещание.

Днес държавното управление утвърди отпущането на спомагателни средства в размер на 1,5 млн. за 2018 година за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши учебни заведения и научни организации на Българската академия на науките за 2018 година Стипендиите се дават на докторанти, които са български жители и жители на държави-членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, признати във висши учебни заведения и научни организации в страната, субсидирани от страната, като се изключи докторантите на свободна докторантура.

Ректорите на държавните висши учебни заведения и ръководителите на научните организации утвърждават правила за систематизиране на спомагателните средства, създадени от специфична комисия, включваща представители на докторантите. Средствата се дават на позитивно атестираните докторанти до 2 месеца след привършване на атестацията им според Правилника за използване на закона за развиването на университетския състав и се изплащат еднократно въз основа на броя на месеците, за които са атестирани позитивно.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР