С 3 000 лева е санкционирана община Асеновград по клауза

...
С 3 000 лева е санкционирана община Асеновград по клауза
Коментари Харесай

Община Асеновград глобена заради нерегламентирани сметища

С 3 000 лв. е глобена община Асеновград по уговорка от Закона за ръководство на отпадъците . Това излиза наяве от правосъдно решение на асеновградския Районен съд. Документът показва, че при започване на февруари тази година е издадена Заповед от Министъра на околната среда и водите, с която е подредено шефовете на Регионална ревизия по околна среда и водите (РИОСВ)–Пловдив да основат организация за осъществяване на инспекции за съществуване на нерегламентирани замърсявания. Целта на инспекцията е била да откри има ли противозаконни сметища по речните кревати и прилежащите територии. При определяне на такива е следвало да се подхващат ограничения за формиране на административно–наказателни производства, като сформиране на акт за определяне на административно нарушаване (АУАН) и издаване на наказателно разпореждане (НП). Това е трябвало да се случи във допустимо най-кратък период, след констатиране на нарушаване.
Първоначалните наставления са били да се почистят и да се подхващат ограничения за недопускане на следващо замърсяване. Първата инспекция в община Асеновград е била извършена в землището на село Тополово. Инспекцията е открила, че през обитаемото място минава река Тополовска, на която коритото е било чисто. На към километър след табелата с името на селото, в посока Асеновград, в местността „ Чолак могила “ има отводнителен канал на язовир „ Тополово 2 “. По неговото продължение, както и в самото корито, на разстояние близо 1,5 км. се е образувало голямото бунище.
Там са били открити всевъзможни по тип смесени битови боклуци - пластмасови опаковки, столове, маси, плоскости, дюшеци, одеала, възглавници, едрогабаритни боклуци, излязло от приложимост електрическо и електронно съоръжение, тв приемници, кутии от хладилници, табуретки, кофи, че даже и строителни боклуци - тухли, керемиди, плочки, хартиени чували, картонени опаковки, обувки, излезли от приложимост гуми, боклуци от разрушение на постройка – покривни плоскости. Количеството на отпадъците е било доста огромно. Една част от тях са били изхвърлени по дигата на отводнителния канал. Отправено е наставление да се почисти и да се подхващат дейности за недопускане на наново замърсяване.
Друга инспекция е била осъществена от специалисти при РИОСВ-Пловдив и в село Леново. При осъществен обход на обитаемото място е открито, че през там минава река Леновска и едно селско дере. По пътя към село Поройна, против гробищния парк, по ската на " Сухото дере " и към територията на бившето селско бунище, което е закрито още преди 10 години, е установено нерегламентирано замърсяване от смесени битови боклуци. Там са били изхвърляни пластмасови опаковки, стъклени и строителни боклуци. Под моста на река Леновска, в централната част на селото, от двете страни по дигите на реката, са открити нерегламентирани замърсявания от смесено битови боклуци, пластмасови опаковки, дюшеци и облекла. На основния път към село Поройна, под моста на преминаващото селско дере в края на обитаемото място, е открито нелегално бунище.
Нерегламентирано замърсяване е установено и в дерето край извори №12 и №16 за топла и минерална вода. Битови боклуци са били изхвърляни зад каптажа и към него, по ската на дерето. Там са били открити също пластмасови опаковки, бои, железни кутии. Имало е още и дюшеци, възглавници, облекла, пластмасови боклуци, стъклени опаковки, излезли от приложимост гуми, строителни боклуци. И тук е отправено наставление да се почистят всички разказани нерегламентирани замърсявания на територията на обитаемото място и да се подхващат ограничения за недопускане на наново такова.
От кметовете на двете села - Тополово и Леново, в които е била осъществена ревизия, са входирани докладни мемоари до градоначалника на общината. Чрез отчетите си те са изискали обезпечаване на подобаващи машини, с които да се извърши почистването на упоменатите сметища.
От своя страна, кметът на Асеновград е изпратил две писма до Управителя на сметопочистващата компания „ КМД “. Чрез тях той е изискал да се извърши почистването на нерегламентираните замърсявания на територията на селата Тополово и Леново. След изтичане  на крайния период за осъществяване на предписанията, инспектори от РИОСВ-Пловдив са направили повторна инспекция. На място е било установено, че регионът е измит единствено отчасти. В отговор на забележката, са били показани кантарни бележки от Оперативна програма “ТДБСО “-Асеновград за транспортиране на боклуци от село Тополово в датите 17.04.19 година и 18.04.19 година с общо количество близо 68 000 тона .
Поради неприятните метеорологични условия обаче извозването е прекратено краткотрайно и е обещано увещание, че то ще продължи до цялостното разчистване на региона. В село Леново въпросът стоял по различен метод - описаните четири нечисти места са били чисти, при повторната аудиенция на инспекторите от пловдивската Регионална инспекция за опазване на околната среда. Поставени са били и табели, забраняващи изхвърлянето на боклуци. " Като регистрира, че се касае за противозаконни сметища в огромни размери на територията на двете села и отпадъците там затлачват естественото протичане на реки, преминаващи през териториите на обитаемоте места, създавайки заплаха от преливане на речните корита и наводняване, то преценката за липса на незначителност на случая, е законосъобразна ", се споделя в правосъдния акт.
Поради това, съдът реши, че има нарушаване на Закон за ръководство на отпадъците и наложи санкция. Магистратите акцентират, че казусът не е незначителен макар, че почистването в село Леново се е осъществило, а в тополово то е било единствено отчасти заради времето. Този факт е изиграл ролята на смегчаващо отговорността събитие. Взема се поради и това, че се касае за първо нарушаване, заради което е натрапен минималният размер на санкцията, планувана от закона - 3 000 лв. . Община Асеновград апелира решението с молба размерът на глобата да бъде понижен на 1 400 лв.. Съдът обаче реши, че настояването е безпричинно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР