С 28% по-малко търговски центрове са открити през миналата година

...
С 28% по-малко търговски центрове са открити през миналата година
Коментари Харесай

Все по-малко молове се откриват в Европа

С 28% по-малко търговски центрове са открити през предходната година по отношение на 2017-а, или 2.6 млн. кв.м. Това е най-ниското равнище от 24 години насам. Развитието на сегмента е в използването на гъвкави концепции и нови формати е мнението на експерти.

България не е изключение от общия тренд, като през последните години се завършваха замразени планове или се отваряха площи след рационализация. Единственото ново разкриване през 2018 година беше на актуализирания търговски център Plovdiv Plaza. В края на март отвори и комерсиалния център Delta Planet във Варна, чието строителство бе възобновено през 2017 година след няколкогодишна пауза.

„ Пазарът на търговски площи в България навлиза в по-зряла фаза и може да се каже, че огромните градове към този момент са наситени като площи. Оттук нататък не чакаме нови планове за типичен търговски центрове, а по-скоро гъвкави концепции, съобразени с пазарни трендове като електронната търговия и все по-ключовата роля на площите за хранене и развлечения в комерсиалния микс “, разяснява Иван Граматиков, управител „ Търговски площи “ в Cushman & Wakefield Forton.

Пазарът на търговски площи в множеството огромни европейски градове е достигнал своята зрялост. Общо предлагането възлиза на 168.1 млн. кв.м, което основава мощно конкурентна среда за вложителите. В опитите да задържат своите позиции, те концентрират напъните си върху преустройства и нови вътрешни разпределения за превръщането плановете им в съвременни търговски и развлекателни центрове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР