С 28 гласа за“, 1 против“ и 9 “въздържал се“

...
С 28 гласа за“, 1 против“ и 9 “въздържал се“
Коментари Харесай

Общински съвет - Плевен актуализира структурата и числеността на общинската администрация

С 28 гласа „ за “, 1 „ срещу “ и 9 “въздържал се “ Общинският съвет на Плевен одобри актуализиране на структурата и числеността на общинската администрация. Предложението, импортирано от кмета на Общината доктор Валентин Христов, бе трета точка в дневния ред на днешното постоянно съвещание на съветниците. Основната цел на препоръчаната и призната актуализация е да се усъвършенства качеството и успеваемостта на ръководството, означи при показване на предлагането доктор Христов.



Досега администрацията на Община Плевен бе с три отраслови заместник-кмета, 11 дирекции, 29 отдела и 2 бранша, с бройка 360 щатни бройки. В администрацията в кметствата и обитаемоте места са обособени още 79 щатни бройки, или обща бройка 439 щатни бройки.

След спор в залата и последвало гласоподаване бе призната следната актуализация:

- Четири отраслови заместник-кмета, 9 дирекции, 28 отдела, с бройка на администрацията 325 щатни бройки, т.е. понижаване на числеността с 35 щатни бройки /9.75 %/;

- Администрацията в кметствата и обитаемоте места се резервира 79 щатни бройки, при което общата бройка на общинската администрация става 404 щатни бройки;

- Новата позиция „ заместник-кмет “ е с сектор „ Обществен ред и сигурност “. Обособяването й е подбудено както от нуждата за съответно структуриране, по този начин и от специфичните разпореждания в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, Закона за отбрана при бедствия и Закона за противопоставяне на тероризма.



Разпоредбата на ЗМСМА регламентира условие Общинският съвет да дефинира единствено общата бройка на администрацията в общината. В рамките на по този начин одобрената обща бройка се резервира опцията кметът на Общината да прави промени в числеността на обособените административни звена при служебна нужда. Тези промени няма да се отразяват на разноските за заплати на личния състав, избрани с признатия общински бюджет.

Административните звена в структурата на общинската администрация са разпределени, според Закона за администрацията, в обща и профилирана администрация. Дирекциите в профилираната администрация са с бройка най-малко 11 чиновници, а обособените в тях отдели – с най-малко 6 чиновници.

Съгласно Закона за администрацията, административното управление на общинската администрация се реализира от секретаря на Общината. Той управлява администрацията, координира и управлява административните звена за съблюдаване на нормативните актове и законовите разпоредби на кмета на Общината, дава отговор за планирането и отчетността при осъществяване на годишните цели на администрацията.

По звена признатата конструкция е, както следва:

I. Структурни звена на директно послушание на кмета на Общината:

- Главен проектант на Община Плевен - управлява, координира и управлява дейностите по устройственото обмисляне, проектирането и строителството на територията на общината и издава административни актове, съгласно пълномощията, предоставени му по Закона за устройство на територията;

- Отдел „ Отбранително-мобилизационна подготовка и осведомителна сигурност ” - наименованието на отдела е в сходство със Закона за защитата и въоръжените сили. Началникът на това звено извършва функционалностите на Секретар на Общинския съвет по сигурност, очакван в Закона за защитата и въоръжените сили. Същото звено следва да извършва и функционалности по Закона за отбрана на класифицираната информация и отбрана от кибератаки;

- Отдел „ Вътрешен одит ” - наложително структурно звено според Закона за вътрешния одит в обществения сектор;

- Отдел „ Местно самоуправление ” - според ЗМСМА, подкрепя и провежда цялостната активност на Общински съвет - Плевен;

- Отдел „ Финансов надзор и методология ” - реализира дейностите по прелиминарен надзор за вдишване на финансови отговорности и осъществяване на разноски и предоставяне на методически инструкции по използване на настоящото законодателство, касаещо активността на общинските структури;

- Отдел „ Информационни технологии " - дава отговор за информационно-техническото застраховане на активността на администрацията.

II. Структурни звена на директно послушание на заместник-кмета по финансово-стопански действия:

Дирекция „ Финансово-стопански действия ” - структурирана е в четири отдела: отдел „ Финансово-счетоводно обслужване ”, отдел „ Бюджет ”, отдел „ Управление на собствеността ” и отдел „ Стопански действия и отбрана на потребителите ”;

Дирекции „ Човешки ресурси` ” - води и съхранява персоналните досиета на чиновниците в Общинската администрация. Извършва вписвания, поддържа, актуализира Административния указател. Изготвя ведомости за заплати на администрацията, кметските наместничества, Общинския съвет и лицата, работещи по стратегии и ограничения за претовареност. Координира и обобщава правенето на годишните стратегически цели и Годишния отчет за активността на администрацията. Разработва, провежда и координира взаимно с териториална Дирекция „ Бюро по труда “ осъществяването на стратегии за краткотрайна претовареност. Поддържа настоящата изискуема информация в Единната осведомителна система на ръководство на човешките запаси в държавната администрация, както и съблюдаване на Наредбата за административния регистър;

Дирекция „ Приходи от локални налози и такси ” - открива, обезпечава и събира локалните налози и реда по реда на ЗМДТ и ДОПК;

Дирекция „ Правно-нормативно обслужване, публични поръчки н планове ” - включва три отдела: отдел „ Правно и нормативно обслужване ", отдел „ Обществени поръчки ” и отдел „ Проекти ”.

II. Структурни звена на директно послушание на заместник-кмета по филантропични действия:

Дирекция „ Хуманитарни действия " - структурирана е в четири отдела: отдел „ Образование и юношески действия ”, отдел „ Култура и туризъм ”, отдел „ Здравеопазване и обществени действия ” и отдел „ Спорт “. Експертите от дирекцията координират активността на общинските учебни заведения, детски градини, център за работа с деца, Ученическа спортна школа, средношколско общежитие, в които се провежда образователно-възпитателния развой в сходство със Закона за предучилищното и учебно обучение.

III. Структурни звена на директно послушание на заместник-кмета само че териториално развиване:

Дирекция „ Устройство на територията " – структурирана е в четири отдела: отдел „ Териториално и селищно устройство и културно завещание ”, отдел „ Кадастър и регулация ”, отдел „ Строителен надзор ” и отдел „ Техническо обслужване ”;

Дирекция " Строителство, техническа инфраструктура и екология " - структурирана е в три отдела: отдел „ Строителство ”, отдел „ Техническа инфраструктура ” и отдел „ Екология ”.

IV. Структурни звена на директно послушание на заместник-кмета по публичен ред и сигурност:

Дирекция „ Обществен ред и сигурност ” - структурирана е в два отдела: отдел „ Инспекторат ” и отдел „ Невъоръжена защита ”.

V. На директно послушание на секретаря на Община Плевен са една дирекция и три независими отдела:

Дирекция „ Гражданска регистрация и обредни действия ” - дава отговор за съставянето на актовете за гражданско положение, регистрациите по непрекъснат и сегашен адрес, издаване на всички типове удостоверения, според Закона за гражданската регистрация, Семейния кодекс, Закона за българското поданство и други нормативни актове. Съхранява всички регистри по гражданско положение в община Плевен. Актуализира изборните описи при всички типове избори. Съхранява и актуализира регистрите на гробищните имоти и тяхното положение в община Плевен.

Отдел „ Връзки с обществеността, протокол и канцелария ” - независим отдел, който извършва функционалностите си според наредбите на ЗМСМА, Закона за държавния протокол, Закона за герб на Република България, Закона за държавния щемпел и националното знаме и други Функциите на това звено са директно свързани с реализираната от Кмета на общината политика, както и политиката по реализиране на противоположна връзка с обществото и протоколните функционалности на Общината. В отдела се извършват и действия по административно-техническото обслужване на управлението на общината.

Отдел „ Административно обслужване ” - реализира обслужването на жителите на правилото „ едно гише ”, цялостното деловодно обслужване и действие на общинския списък.

Отдел „ Техническо обезпечаване ” - обезпечава дейностите по транспортно обслужване и поддръжка на постройките на Общинската администрация /шофьори, хигиенисти, доставчик и др./.

Съгласно по този начин признатото решение, Общински съвет - Плевен разпорежда на кмета на Общината в период до 1 май 2024 година да утвърди длъжностно разписание на администрацията в сходство с признатата конструкция и бройка.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР