С 26 гласа за бизнес програмата на новия общински превозвач

...
С 26 гласа за бизнес програмата на новия общински превозвач
Коментари Харесай

“Екобус” потегли и без гориво от ГЕРБ

С 26 гласа " за " бизнес програмата на новия общински транспортьор бе призната в Общинския съвет. Планът е до 5 години " Екобус " да заеме най-малко 30% пазарен дял в градския превоз на Пловдив   

 

Новата общинска транспортна компания “Екобус ” потегли. Това разгласи зам.-кметът на Пловдив по превоза Тодор Чонов, откакто локалният парламент утвърди на сесията си през вчерашния ден бизнес програмата за развиване, написана от шефа на " Екобус " Илко Търпов. До дни се чака да излезе лицензът на сдружението за осъществяване на активността и връщане обратно няма, обратно на дейностите на част от общинските съветници, които настояха за следващо отсрочване на решението.



Най-активни в опитите да се тупка топката бяха съветниците от ГЕРБ, които гласоподаваха " срещу " и " въздържал се " по проекта за развиване на сдружението. В последна сметка, програмата бе призната и това дава зелена улица на шефа Илко Търпов да стартира действителна активност по сформиране на екип и подготовка на заданието за разработване на план, с който компанията да кандидатства за европейско финансиране. 
Идеята е в началото да бъдат закупени 20 електробуса и да се построи хранилище със зарядни станции
Инвестицията в екологичен градски превоз, който ще започва с 2 линии, е към 30 млн. лв.. Очаква се по-голямата сума да пристигна от Брюксел. Целта на сдружението е да възвърне електрическия превоз в Пловдив и доста да усъвършенства качеството на услугата. Плановете са до 5 години компанията да заеме към 30% пазарен дял в публичния превоз под тепетата.  

Бизнес проектът на “Екобус ” беше приет  с 26 гласа " за ". Против се оповестиха 13 съветници, главно от ГЕРБ, а 7 (от " Демократична България ", ГЕРБ и независими) гласоподаваха " въздържал се ". Най-голяма опозиция за електрическия превоз имаше от ГЕРБ. Съветниците от групите гласоподаваха шарено, а поддръжката за бизнес програмата беше дадена най-вече от старейшините от ЗС " Александър Стамболийски ", Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив, Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация. 



Илко Търпов дойде на сесията рано сутринта, подготвен да дава отговор на въпроси на съветниците, само че се оказа, че такива няма. Разискванията не бяха по съществото на бизнес програмата, а по второстепенни въпроси - по коя тъкмо европейска стратегия ще се кандидатства за финансиране, това ли са най-подходящите направления и за какво в проекта не е записано по кое време и по какъв начин общинската компания ще си набави още линии.
Някои съветници объркаха активността на " Екобус " с тази на Оперативна програма " Организация и надзор на придвижването "
и поведоха полемиката към нуждата да се актуализира транспортната скица в града и слабия надзор върху работата на превозвачите. Най-активен в стрелбата в тъмна стая бе Йордан Илиев, ръководител на съветниците от ГЕРБ, който направи опит да неодобрява бизнес програмата на “Екобус ”. Независимият консултант Слави Георгиев пък разкритикува частните превозвачи, като напомни, че от общинския бюджет им се дават годишно 10 млн. лв., а те работят неприятно. Нямаме визия дали 29 автобусни линии са задоволителни, само че чуваме, че седем от тях са непотребни, сподели още Георгиев. 

”Мислете пловдивски, а не тотевски ”, скастри групата на ГЕРБ Николай Радев, началник на “Автентична лява Българска социалистическа партия ”, намеквайки, че командата по какъв начин да гласоподават е дадена от някогашния кмет, който е водач на градската организация на ГЕРБ и от няколко дни води открита борба с кмета Здравко Димитров по всевъзможни въпроси. 

Радев предизвести, че основаването и ръководството на транспортна компания не е елементарно, като даде образец със остарелия си другар Димитър Чолаков, консултант от същата група, който е един от частните превозвачи в градския превоз в Пловдив.

Скоро Пловдив ще има електробуси, а общината - съвременно транспортно хранилище, съобщи отрасловият зам.-кмет Тодор Чонов и върна полемиката към нейната същина. Той добави, че се приготвя
План за градска подвижност,
какъвто до момента Пловдив не е имал. Идеята е " Екобус " да помогне за транспорта на възпитаници и студенти с новите електробуси и да даде на пловдивчани по-качествена и по-модерна услуга, акцентира зам.-кметът. 

Тодор Чонов изясни, че би трябвало да се работи професионално, съответно и бързо, с цел да не остане Пловдив още веднъж на опашката, както се е случило в предходните програмни интервали на европейските фондове. Той подсети, че към този момент е открита първата донорска стратегия за над 1,5 милиарда евро, насочена  за закупуване на екологични транспортни средства и възстановяване на пътната инфраструктура.
И двата маршрута с последна спирка до езиковите гимназии 
Бизнес проектът на " Екобус " планува вложения в размер на 30 250 000 лв., от които 24 млн. лв. са за 20 електробуса с планирана цена 1,2 млн. лв. за брой с Данък добавена стойност,  200 000 лв. са за 20 зарядни станции, за създаване на хранилище ​- 4 550 000 лв., за електроснабдяване - 1,5 млн. лв..

Планира се двете линии, с които ще оперира „ Екобус Пловдив “, да бъдат  с номера 103 и 104, като се обслужват от 18 автобуса  и 2 аварийни. Според предварителните изследвания сдружението се ориентира най-вече на транспорт на  възпитаници и студенти до  езиковите гимназии и новата постройка на ПУ на бул. „ България ”. Те ще потеглят от Коматево и от „ Тракия ”.

Предвижда се електрическите возила да минават  през 15 минути, като в пиковите часове ще са през 10 минути, от 5,30 часа сутринта и  до 22,35 часа. Транспортните средства се движат тъкмо по разписание, билетите за тях се закупуват в самия рейс от устройства или от водача, като за задачата пасажерите се качват от предната врата, се споделя в бизнес проекта. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР