С 250 000 евро, инвестирани в недвижим имот, руснаци, китайци

...
С 250 000 евро, инвестирани в недвижим имот, руснаци, китайци
Коментари Харесай

„Златна виза” за Гърция срещу 250 000 евро инвестиция в имот

С 250 000 евро, вложени в неподвижен парцел, руснаци, китайци и турци си купуват " златна виза " за Гърция и свободата да живеят в Европейския съюз. За пет години гръцкият бюджет набъбна с близо милиард. Мнозина обаче считат тази процедура за съмнителна.

Мечтаете за нов живот в Гърция или в Европейски Съюз? Рекламата за неевропейски жители е ситуирана на видно място пред Народното събрание в Атина. Много китайци, руснаци и турци се възползват от нея. Европейски Съюз е в нозете на всеки, който влага в Гърция най-малко 250 000 евро в неподвижен парцел. Никъде другаде европейският паспорт не е толкоз на ниска цена, колкото в южната ни съседка.

Снимка: btvnovinite.bg

Шефът на " Enterprise Greece ", който популяризира така наречен " златна виза ", твърди обаче, че нещата не са толкоз лесни.

„ Има непоколебим надзор от страна на посолствата и банките, които ревизират произхода на парите и биографиите на хората. Има случаи, в които инспекциите траят по две години. Бих се изненадал, в случай че има даже един случай на нарушение на закона, при който все пак да е издадена „ златна виза”, изясни Стеригулис.

Бизнесът със „ златните визи” обаче бележи взрив и търсенето пораства непрекъснато. Всъщност китайците имат право да изнасят от страната единствено по 50 000 евро на човек. Брокерите не крият, че постоянно има способи за заобикаляне на разпоредбите.

Нито китайското консулство, нито гръцката работа, която проверява прането на пари, пожелаха да отговорят на въпросите ни.

Срещаме се с икономическия съветник Йенс Бастиян в богатия квартал на Атина „ Колонaки”. Там китайците влагат на драго сърце, само че жилищата постоянно стоят празни. През последните пет години са издадени съвсем 10 000 гръцки паспорта и в гръцката хазна са се влели към 1 милиард евро.

Снимка: iStock

„ Гърция още веднъж получава вложения по програмата " златна виза " и то освен от китайци, а и от руснаци, и турци. Но произходът на тези пари и репутацията на тези, които купуват недвижими парцели, би трябвало да бъдат по-сериозно проверявани. А постоянно това не се случва”, разяснява Йенс Бастиан.

Корупция, пране на пари, отлив на капитали, укриване на налози - по този начин звучат обвиняванията по отношение на продажбата на паспорти. Въпреки това бизнесът с поданството се трансформира в сериозен източник на доходи в доста страни-членки на Европейски Съюз.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР