С 25% скочи броят на онлайн трансакциите с кредитни карти

...
С 25% скочи броят на онлайн трансакциите с кредитни карти
Коментари Харесай

Българите масово пазаруват с кредитни карти

С 25% скочи броят на онлайн преводите с кредитни карти през последните шест месеца на предходната година, демонстрират данни на една от огромните банки в България.
По време на първото затваряне доста българи започнаха да употребяват този финансов инструмент за онлайн покупки на храна и за покриване на ежедневни потребности като битови сметки. През втората половина на 2020 година онлайн покупките с кредитна карта означиха впечатляващ растеж, изключително имайки поради двете затваряния през март и ноември, когато доста хора преоцениха финансовите си проекти и ограничиха някои разноски. Този растеж докара до нарастване с 25% на общия брой на онлайн преводите.
Това демонстрира, че българите са подготвени да употребяват комфортни финансови принадлежности за отдалечено извършване на покупки и покриване на ежедневни потребности.
Друго доказателство за възходящата убеденост от страна на хората при потреблението на кредитни карти е фактът, че броят на покупките на артикули на погашение на равни месечни вноски набъбна с 12.3%. Това е явен знак, че макар продължаващата пандемия, българите са подготвени да продължат да използват и да купуват артикули за семейството на заем.
Най-често българите употребяват кредитните си карти за покупка на храна – 45% от преводите
са в супермаркети на огромните търговски вериги, дребни хранителни магазини и профилирани магазини за алкохол и цигари. Този дял е непосредствен до първата половина на 2020 година, което демонстрира че покупателните привички на българите не са се трансформирали доста по време на пандемията
На втора позиция са покупките в профилирани магазини от вида на „ Направи си самичък “, за бяла и черна техника, за ИТ техника, за облекла, за козметика, за украса на дома и по този начин нататък.
Броят на преводите в този сегмент също е непосредствен до първата половина на годината. Експертите изясняват високия дял на този вид покупки с отдалечените работа и образование, когато хората купуваха модерни ИТ устройства – смарт телефони, преносими компютри и таблети, с цел да бъдат непрекъснато във връзка по време на затварянето. От друга страна, през лятото и есента доста българи направиха ремонт на домовете си, с цел да покачат комфорта на домашните офиси и класни стаи, и купуваха принадлежности и материали на заем.
На трето място с 15% са покупките на артикули и услуги за развлечение и отдих като онлайн поръчки на храна, хотелски резервации през лятото, покупка на фамилни игри – бордови игри и ваучери за онлайн игри, онлайн поръчки на книги, пъзели и други. Този сегмент нараства с 3%, което се изяснява с второто затваряне, когато заведенията за хранене не работеха с клиенти и хората поръчваха храна за у дома, и с обстоятелството, че фамилиите търсеха способи да прекарват по-добре времето си дружно.
На 4-о и 5-о място са заплащанията за гориво и превоз. Те образуват близо 14% от всички преводи. В този сегмент се следи най-малък растеж от към 2%, което се изяснява с летните пътувания и късите ваканции през есенните празници.
Българите употребяват кредитните си карти главно за заплащания на артикули и услуги, а не за изтегляне на пари в брой. През втората половина на 2020 година 70.3% от преводите бяха на ПОС терминал, което е доста повече спрямо 21.5% потребление на банкомат. Това е постоянна наклонност, имайки поради, че тези числа са доста близки до данните от първата половина на годината, когато съотношението ПОС-банкомат беше 70%-23%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР