С 23 гласа „за“ и 0 „против“ пленумът на Висшия

...
С 23 гласа „за“ и 0 „против“ пленумът на Висшия
Коментари Харесай

Започна процедурата за избор на нов главен прокурор


С 23 гласа „ за “ и 0 „ срещу “ пленумът на Висшия правосъден съвет гласоподава процедурата за избор на нов основен прокурор, съобщи БГНЕС.

Главният прокурор се назначава от президента по предложение на пленума на Висшия правосъден съвет за период от 7 години без право на наново избиране.

Според регламента номинации за поста могат да вършат не по-малко от трима от членовете на Прокурорската гилдия, както и министърът на правораздаването.
Започва процедурата за избор на нов основен прокурор Наследникът на Сотир Цацаров ще бъде определен на 24 октомври
Прокурорската гилдия ще издигне не повече от 3 кандидатури. Те ще бъдат излъчени най-късно до 29 юли, разкри Даниела Машева, представител на Колегията. Ресорният министър Данаил Кирилов още преди седмици разгласи, че няма да има своя номинация.

Крайният период за показване на писмена идея е 12 август. Пленумът на Висшия правосъден съвет ще изслуша претендентите и ще вземе решение на 24 октомври.

Снимка: Ладислав Цветков Новият основен прокурор се дефинира с болшинство - не по-малко от 17 гласа от членовете с очевидно гласоподаване. Ако тогава няма излъчен претендент, състезанието стартира отначало и би трябвало да бъде определен до 10 януари 2020 г, когато завършва мандатът на Цацаров

„ Моето мнение е, че колкото по-рано се открие тази процедура, толкоз по-добре, с цел да може в спокойна среда да се излъчи номинацията. Това дава опция и на неправителствените организации, адвокати и университети да кажат своето мнение, което би трябвало да показват до 16 октомври “, съобщи представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.
Атанас Семов: Новият основен прокурор би трябвало да е самоуверен експерт Днес в Големия салон на Българска академия на науките ще бъде маркирана 80-годишнината от рождението на неговия татко Марко Семов
Той се надява бъдещите претенденти да бъдат политически самостоятелни, в това число посредством изявления и дейности. Според Магдалинчев „ бремето на тази служба “ е голямо, само че Висш съдебен съвет няма никакви терзания, в случай че жена се номинира и оглави Главна прокуратура.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР