С 209 гласа за“, 22 против“ и 8 въздържал се“

...
С 209 гласа за“, 22 против“ и 8 въздържал се“
Коментари Харесай

Лекарският съюз даде мандат за Националния рамков договор

С 209 гласа „ за “, 22 „ срещу “ и 8 „ въздържал се “ делегатите на 71-ия ексклузивен Събор на Българския лекарски съюз (БЛС) дадоха мандат за сключване на Националния рамков контракт за 2020-2022 година, оповестиха от Съюза.
Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров благодари на делегатите и съобщи, че постигнатото е още веднъж крачка напред, а не обратно. „ Голяма част от поставените от БЛС претенции по време на договарянията бяха изпълнени “, добави ръководителят на съсловната организация. Сред тях:
- Увеличаване на цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури приблизително с 14%;
- Намаляване на размерите в размер 7 на сто;
- В НРД да се запише, че болничното лечебно заведение не може да заплаща по-малко от 35 на 100 от месечния доход на лечебното заведение от Националната здравноосигурителна каса за лекари и експерти по здравни грижи – (съответно 22 на 100 за лекари и 13 на 100 за експерти по здравни грижи, работещи в болницата);
- Лекарят без компетентност ще има право да прави действия под субординирана съгласуваност на доктор със специалност;
- При надвишаване на регулативния стандарт, който е избран за профилактика на общопрактикуващия доктор, да не се постановат санкции и да не бъде лимитиран. Отпадане на регулацията и за проучванията при профилактика;
- Увеличаване приблизително с 18% на цените на МДД (медико – диагностичните дейности);
- Увеличаване приблизително със 7 на 100 на цените в СИМП за примитивен обзор, първоначални профилактичиен обзор по стратегия „ Майчино опазване на здравето “, второстепенен обзор, здравна експертиза и др.;
- Диференцирана цена за процедура № 3 според от това дали се извършва в кревати на ОАРИЛ и КАРИЛ или в интензивни кревати по компетентност.
Няма да има смяна в рамковия контракт във връзка с изписването на терапиите за хронично болните пациенти. В член 49 ще бъде добавено предлагането на общопрактикуващите лекари, че се работи по Наредба 4.
Договорено е още общопрактикуващите лекари да могат да вършат профилактични прегледи на пациенти, които са ги потърсили и по други мотиви.
Съборът гласоподава още 2 спомагателни текста, които да бъдат изпълнени през 2020 година. В противоположен случай няма да бъде подписан НРД. Те имат следното наличие:
- Текстовете в НРД 2020-2022 година, които касаят сходство на осъществяването на самостоятелния контракт на ЛЗБП с броя кревати да бъде според брой кревати, с който лечебното заведение изпълнявало контракта през 2019 г.;
- В случай, че в края на 2020 година, след осъществен разбор, се установи липса на заплаха от преразход на средствата за БМП, БЛС се ангажира да стартира договаряния с НЗОК за отпадане отчитането на дейностите, лимитирани по тип болнични легла-по отделения, като отчитането да се прави на база сбор кревати в лечебното заведение.
През идната седмица Управителният съвет на БЛС продължава диалозите с НЗОК. Предстои и формалното сключване на НРД 2020-2022, като БЛС се надява контрактуваните параметри да бъдат прецизно спазвани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР