С 200 млн. лв. да се увели бюджетът на здравната

...
С 200 млн. лв. да се увели бюджетът на здравната
Коментари Харесай

Увеличават парите на болниците догодина с 200 млн. лв., 3/4 от тях ще бъдат за заплати


С 200 млн. лева да се увели бюджетът на здравната каса в перото й за болнична помощ през 2020 година 3/4 от тях, или 150 млн. лева, ще бъдат предпочитано ориентирани за увеличение на заплатите на лекари и медицински сестри. Този ангажимент пое здравният министър Кирил Ананиев след среща в Министерския съвет с представители на КНСБ и експертите по здравни грижи, които през днешния ден излязоха на митинг с искане за смяна на хонорари в системата на опазването на здравето.

"Наш разбор през последните години сподели, че размерът активност е достигнал таван и тези пари ще влязат като нарастване на клиничните пътеки. Преобладаващата част от тях, най-малко 3/4, би трябвало да отидат за личен състав, с които, по нашите сметки, ще се покрият равнищата по КТД ", сподели Ананиев.

От общият размер на средствата, който ще се доближи през 2020 година ще бъде заложено най-малко 50% да бъдат за заплати на лекари и здравни служащи, като в новия рамков контракт, който се разисква сега, процентно ще бъде контрактувано какъв брой от тях ще отиде за възнаграждение на лекарите и какъв брой на експертите по здравни грижи, добави зам. ръководителят на синдиката доктор Иван Кокалов.

"Като правилото на една огромна част от лечебните заведения - държавните и регионалните, имам право на избрани инструкции, които мога да спусна до тях и които би трябвало да бъдат изпълнявани и ще диря висока отговорност от шеф и управителните тела на лечебните заведения, в случай че нарушават тези съотношения. Ще подсиля и хората от Министерството на здравеопазването, които да вземат участие в тези бордове и да наблюдават директно осъществяването, както на нещата, които ще предложим в новия рамков контракт, по този начин и вътрешната организация по образуване и разходване на разноските за личен състав ", сподели още Ананиев.

За по-добро финансиране упорстват и работещите в системата на учебното и детско опазване на здравето.

"Там също е заложено нарастване, само че не толкоз, колкото желаят и диалозите ще продължат ", съобщи ръководителят на КНСБ Пламен Димитров след срещата.

Ще бъдат направени и законови промени, посредством които да се промени механизмът за финансиране на дребните общински лечебни заведения, които не могат да изработят задоволително средства посредством клинични пътеки и да доближат минималното възнаграждение по КТД, добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР