С 200 лв. се увеличава бонусът към заплатата на учителите,

...
С 200 лв. се увеличава бонусът към заплатата на учителите,
Коментари Харесай

МОН увеличи на 500 лв. бонуса за учители в проблемни райони

С 200 лева се усилва бонусът към заплатата на учителите, които се престрашат да преподават в проблематични учебни заведения на възпитаници с ниски просветителни резултати. Това плануват препоръчани от просветното министерство промени в националната стратегия " Мотивирани учители " (1.7 млн. лева.), по която МОН се пробва да обезпечи педагози за учебните заведения в проблематични региони. Така спомагателното възнаграждение на педагозите ще станe 500 лева, с което от ведомството на министър Красимир Вълчев се надяват да покачат интереса към програмата.

МОН искаше да образува корпус от 80 учители по математика, физика и информатика и осведомителни технологии (с най-малко 8 година опит) за проблематичните региони у нас поради повсеместната липса на задоволително добре готови фрагменти, изключително по някои от техническите предмети. Намерението обаче се оказа пред неуспех, защото едвам 4-ма педагози желаеха да преподават на уязвими възпитаници. Заради това МОН реши да удължи периода по програмата, както и да усили от 300 на 500 лева средствата, които планираше да дава към заплатата на тези учители. Отделно от това учителите ще получават и по 200 лева на месец за покриване на наем или за възобновяване на транспортните разноски за период от 12 месеца (това фигурираше и преди в програмата), като договорите, които те ще подписват с МОН, също остават за период от 3 година

Другият модул на програмата бе за експерти с висше обучение, които желаят да придобият професионална подготовка „ преподавател “ по математика, физика и астрономия, информатика, осведомителни технологии и непознати езици. За тях е планувано 1-годишно задочно образование в университет, за което ще получат по 1200 лева финансиране плюс разноски за нощувки и превоз. При квота от 100 души обаче до 24 април се бяха явили едвам 65 претенденти. С измененията се уголемяват опциите за включване на експерти във въпросните едногодишните образования - прибавят се и претенденти да станат учители по биология и химия, като към този момент ще се позволяват и претенденти с образователно-квалификационна степен „ бакалавър “, а освен експерти със степен „ магистър ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР