С 200 лева на месец се е увеличил необходимият месечен

...
С 200 лева на месец се е увеличил необходимият месечен
Коментари Харесай

С 200 лева на месец повече ни струва животът при кабинета Петков, изчисли КНСБ

С 200 лв. на месец се е нараснал нужният месечен приход за прехрана на живот в последните 6 месеца, в които ръководи държавното управление в оставка на Кирил Петков. Това сочат данните от постоянния отчет на най-големия профсъюз у нас КНСБ.

1267 лв. месечно - това е нужната средностатистическа сума, нужна на човек, с цел да покрива настоящите си разноски. За семейство с едно дете, което към този момент е средностатистическото у нас, са нужни пък 2286 лв., с цел да удовлетвори битовите си потребности. При втората група покачването на нужните приходи за прехрана е и по-високо - с 358 лв. повече спрямо началото на годината.

" Според нашите данни, които единствено КНСБ без значение от Национален статистически институт изследва, хората, на които не им стигат приходите за прехрана, са нарастнали с 222 хиляди. Можем да кажем, че към 2/3 от българите попадат в тази група ", цитира нежеланата статистика ръководителят на КНСБ Пламен Димитров при представянето на отчета в централата на синдиката.

" Може да се каже, че действително обедняваме. Особено тези, които работят на минимална работна заплата, те обедняват действително, както и в номинално отношение ", уточни още той.
 Пламен Димитров изплашен от инфлация през лятото
Пламен Димитров изплашен от инфлация през лятото

Още идващия месец хлябът ще се върне на старите си равнища

В челните места на стоките, допринасящи за възходящите цени, се подреждат храните и енергийните източници. Има въпреки всичко и позитивни трендове - стопанската система се възвръща след коронавирус пандемията, като преработващата индустрия пораства с 21,1 на годишна база, добивната индустрия - с 18,5%, а енергетиката пораства с 14,1%.

Очакванията на КНСБ обаче са минорни. От синдиката предсказват растежът на цените да продължи в идващите месеци, за което преди всичко ще способства скокът на цените на енергоресурсите.

А какъв е пътят, най-малко за отчасти решение на казуса с работещите небогати? Следва да се създаде ясна формулировка за " енергийно безпаричен ", като хората, попадащи в тази група, да получават съответни обезщетения от страната през зимния сезон, упорстват от синдикалната организация. Освен това - в период от 4-5 години следва минималната работна заплата да доближи тази за прехрана на живота, настоя още Димитров.
 КНСБ срещу метода, по който се чертае линията на беднотия за 2023 година
КНСБ срещу метода, по който се чертае линията на беднотия за 2023 година

Обективната линия на беднотия за 2023 година би трябвало да бъде 541 лева, а не 504 лева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР