С 200 лева или с 20-25 на сто може да

...
С 200 лева или с 20-25 на сто може да
Коментари Харесай

Как да намалим с 200 лева разходите за енергия през зимата

С 200 лв. или с 20-25 на 100 може да понижим разноските за електрическа енергия през шестте зимни месеца, без да влагаме в допълнение в умни уреди, пресметна " Телеграф “.

За задачата понижаваме температурата в помещението от 22 на 21 градуса и обуваме вълнени чорапи, душът не повече от 5 минути и бойлерът надъхан на най-много 55 градуса, шир вместо сушилня, прилагане на удължител за елуредите и изключването им, до момента в който ни няма или спим. Това са единствено част от навиците и ограниченията, с които може да понижим с сред 20 и 25 на 100 разноските за сила, разяснява Богомил Николов, изпълнителен шеф на Асоциация " Активни консуматори “, пред " Телеграф “.

Някои от тях ще се наложи да прилагаме, откакто европейските министри на енергетиката договориха непринудено понижаване на потреблението на електрическа енергия с 10% от 1 декември до началото на пролетта.

Изчислението за спестовност на разхода за ток е направено на база четиричленно домакинство в София, което населява тристаен апартамент в панелен блок. В него има три електрически радиатора и бойлер. Сметките за еленергия са от 130 до 200 лв. месечно за интервала от октомври до края на март 2022 година

Мерки

Една от най-хубавите и ефикасни ограничения е понижението на температурата в помещението с 1 градус. Това свива доста разхода за отопление, макар че на жителите на жилището ще се наложи да стоят с жилетка и вълнени чорапи, изясни Николов. Поставянето на алуминиево фолио върху стената зад радиатора, за да не се нагрява стената, може да докара до по-добро стопляне на помещението за сметка на по-ниски разноски.

Според проф. Никола Калоянов, който е учител в Техническия университет в София обаче, това е технология от предишния век, когато София е отоплявана с гореща пара, а не с вода. Тогава топлината, предавана от радиаторите, е била с доста по-висока температура и по тази причина се е употребило фолио, с което е арестувана в помещението да не се губи. В момента водата в радиаторите е с температура 60 градуса и топлината, предавана от отоплителните тела, е доста по-малка.

Според проф. Калоянов ограниченията за успеваемост са свързани с понижаване на температурата в помещението през нощта от 21 на 15 градуса и при неявяване от вкъщи термостатният вентил да се оставя на звездичката, т.е. срещу заледяване.

Открехването на прозорците или по този начин нареченото отваряне вид ножица е извънредно енергоемко, защото при включен нагревател би трябвало непрестанно да наваксва температурата в помещението. Затова е доста по-ефективно при изключен нагревател да се отваря необятно прозорецът за няколко минути, до момента в който се проветри, и откакто се затвори, да се включи още веднъж отоплителният апарат. Също по този начин е добре да се залепят уплътнения на прозорците, в случай че се постанова. Това може да се ревизира при слагане на лист хартия сред дограмата и при затворен прозорец, в случай че премине, значи е належащо уплътнение. Той уточни, че е извънредно значимо преди старта на отоплителния сезон радиаторите да бъдат обезвъздушени, в противоположен случай ще харчат повече сила за затопляне.

Уреди

Изключването на уредите, вместо оставянето им на стендбай режим, може да спести към 10 на 100 от разноските за сила за година. За да не се постанова всяка заран преди работа или вечер преди сън да обикаляте стаите, с цел да ги изключите от контакта, може да са свързани към удължител с бутон, посредством който да бъдат спирани всички уреди, разяснява Николов.

Това са тв приемник, компютър, стереоуредба и други. Дори включеното зарядно за телефон или различен апарат в контакта, без да е обвързвано с апарата, харчи някакво количество сила.

Консуматор

Другият огромен потребител на електричество в множеството жилища в България е бойлерът. Намалението на температурата за затопляне на водата води до доста стесняване на разноските за ток. Според Николов 55 градуса температура на водата е безусловно задоволително за взимане на душ. Освен това продължителното къпане повече от 5-10 минути води до нарастване на сметките. В случай че намалите престоя под душа с 1 минута, това ще се отрази с 25 лв. в годишния ви разход за ток за затопляне на вода. От " Активни консуматори “ поучават при влизане в банята да слагаме таймер или да пускаме музика, което може да ни подсети да не стоим прекомерно дълго под течащата вода.

Все по-масово в семействата у нас се употребяват сушилни за облекла. Николов поучава да се прибягва до използването им единствено в случай че е належащо и предлага да се сушат облеклата по остарелия метод - на простора. Според него в модерното общество доста хора се срамят да обтегнат прането на терасата или в двора, само че това, като се изключи че пести от разноските за сила, само че и щади облеклата.

За семействата, които мият чинии по обичайния метод, се предлага да не пускат топлата вода за всяка мръсна чаша, а по-добре да се натрупат повече съдове за миене и да се почистят вкупом. 

Хладилникът гълта повече, в случай че е цялостен или празен

Хладилникът пък гълта доста повече ток, в случай че не е размразяван и има насъбран лед във фризера, както и е подложен доста близо до стената. Николов поучава уредът да е най-малко на няколко сантиметра от стената и постоянно да се почиства и размразява. Също по този начин питателните артикули в него не би трябвало да заемат сред 50 и 80% от потенциала му. Пълният ледник харчи повече сила за изстудяване. Тези, в които пък съвсем няма артикули, безусловно работят на вятъра.

LED лампите харчат с 36 лв. по-малко на година



Лампите с нажежаема жичка и неефективните халогенни лампи харчат доста сила и бързо гаснат. За да намалите разноските, можете да преминете към LED технология. Животът на тези крушки е 10 пъти по-дълъг от този на елементарните. Крушките с нажежаема жичка гълтат 20 на 100 от годишните разноски за еленергия. LED лампите пък харчат единствено 5 вата, което е 4 пъти по-малко от предшествениците им.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР