С 20% се е увеличило търсенето на имоти у нас

...
С 20% се е увеличило търсенето на имоти у нас
Коментари Харесай

Цените на имотите летят стремглаво нагоре! Непосилни са за повечето българи

С 20% се е нараснало търсенето на парцели у нас след началото на войната в Украйна, оповестяват шефове на организации за недвижими парцели.

" Цените на парцели те се качват извънредно бързо, което не е добре за никого. Няма сериозен бизнес, който да се радва на подобен вид повишаване. Жилищата стартират да стават недостъпни за естествения, за междинния българин. Ние няма да имаме клиенти, няма да има кой да ги купува тези жилища, т.е. няма да имаме работа ", съобщи ръководителят на Националната асоциация на строителните бизнесмени Георги Шопов в " България заран ".

По думите му това бързо повишаване на цени те на парцели те не прави добра услуга нито на стопанската система ни, нито на общество, нито на бизнеса.

Шопов посочи, че парцели те нарастват поради покачването с доста на себестойността. Преди войната в Украйна себестойността е била 27%, а сега гони 40%.

" Тези 13% са спекулативни. Няма справедлива причина войната да увеличи себестойността, само че по този начин действа световната търговия. Това бързо ще бъде преодоляно, проблем са тези 27% - обективната инфлация. Дойде от голямата парична маса, която се напечата в Съединени американски щати и Европа за превъзмогване напрежението от Ковид. Не предвидиха тази инфлация и не я ръководят. Трябваше да се каже кой ще ги заплати тези напечатани пари ", изясни гостът на " България Он Еър ".

Според него сега имаме неуправляема инфлация, която се съпровожда от далавера.

" Много сътрудници, а и притежатели, не оферират апартамент на пазара, тъй като знаят, че цената доста се качи. Това още повече понижава предлагането, търсенето е константа и цени те се качват. Кой печели от този безпорядък в стопанската система? Тарикати и спекуланти. Губят жителите и производителите. Големият проблем за обществото са публичните поръчки, а те са стопирани сега. Никой не подписва нови контракти ", сподели още Шопов.

И акцентира, че гуверньорите на националните банки и финансовите министри би трябвало да вземат единно решение по какъв начин да се действа в този случай. В момента целия негатив би трябвало да поеме жителят.

Шопов подчертава, че сега няма недостиг на строителни материали, а казусът е в себестойността. Засега няма и банкрути на компании.

" За положително или за неприятно, от 30 година в света и в Европа няма по-добра инвестиция от тази в жилище в огромен град. Жилището носи стойност, за разлика от биткойна и други имагинерни неща. Най-сигурното леговище за финансите е жилището ", акцентира ръководителят на Асоциацията на строителните бизнесмени.

Шопов добави, че 7% от Брутният вътрешен продукт идва от строителството, а всеки 14-и човек изхранва себе си и фамилията си от строителство. До момента няма освободени служащи в строителните компании.

" София е най-неуплътненият град в света. Има извънредно доста терени, само че няма социална воля да се прави инфраструктура, тъй че стоката да се изравни с търсенето. 30 година търсенето е по-голямо от предлагането. Нямаме жилищна политика ", заключи гостът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР