С 20 млн. по-малко за БАН, заплатата на професор –

...
С 20 млн. по-малко за БАН, заплатата на професор –
Коментари Харесай

Недоволни академици правят щаб на протеста, плашат властта

С 20 млн. по-малко за Българска академия на науките, заплатата на професор – по-ниска от на помощник във вуз и стартовата на преподавател. Промяната работи по Дянковски, упрекват учените
Българска академия на науките направи щаб на митинга, тъй като намира бюджета си за орязан. Оглави го проф. Ива Угринова, шеф на Института по молекулярна биология. Предвидени са 119 млн. лева, а от Българска академия на науките са безапелационни, че са нужни още най-малко 20 млн.

“Първото, към което се стремим, е разговор. Надявам се срещи с Българска академия на науките и Министерския съвет да се случат, преди да създадем това, за което упорстват нашите млади сътрудници - да излезем на площада ”, предизвести проф. Угринова.

“Искам да припомня на господа ръководещите, че когато Българска академия на науките излезе на площада, нормално въпросното държавно управление, което сега ръководи, губи своето ръководство. Защо е по този начин? Защото хората, които се занимават с просвета, са едни от най-търпеливите. Излизаме последни.

Когато излезем, значи държавното управление е починало

Това е едно младо държавно управление, дано да не стартира по този метод. Нищо положително не го чака ”, безапелационна бе тя. Прочитът на учените на проектобюджета е “за Българска академия на науките смяна няма, без Дянков продължаваме по Дянковски ”, съобщи проф. Угринова, като по този начин препрати към думите на финансовия министър в първия кабинет “Борисов ” Симеон Дянков, нарекъл учените “феодални старци, които си седят там и събират заплати ”.

Средната възраст на учените в нейния институт била 35 година, акцентира тя. Този бюджет обаче затръшва вратата на академията за младите, умни, надарени хора на България, които желаят да вършат просвета. А скъса ли се тази верига, не може да се спои, предизвести шефката на протестния научен щаб.

Основната заплата на професор в Българска академия на науките е по-ниска от заплатата на помощник в държавно висше учебно заведение и стартовата на преподавател, без никакви условия към тях за качество, възмути се проф. Емануел Мутафов, зам.-председател на общото заседание. И даде образец със собствен студент от СУ, който е минал през цялата просветителна система, обучаван е от сътрудниците с положителни заплати, станал е бакалавър лингвист, следва да стане магистър, а пише  “мУзайка ”

Вирусът на мизерията, който се засажда в Българска академия на науките, бил надалеч по-опасен от ковид, тъй като поразява и цялото семейство на учения, заключи проф. Мутафов.

С 25% е орязан бюджетът на Българска академия на науките при идването на министър Дянков и остава сгънат на 59 млн. лева в продължение на 3 година, напомни зам.-председателят Стефан Хаджитодоров. Тогава учени били принудени да излизат по 2-3 месеца в неплатен отпуск, пенсионирали хора без нужните стаж и възраст.

Академията е единствената институция у нас, реформирала се няколко пъти за 30 години. Сега е редуцирана на 42 института и 7 профилирани звена.

Повече пари за Българска академия на науките и висшите държавни учебни заведения да се провиснал в бюджет 2022 година, ще упорстват сред двете четения от ГЕРБ, разгласи някогашният образован министър и сегашен народен представител Красимир Вълчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР