С 2,1 % се е увеличил относителният дял на разходите

...
С 2,1 % се е увеличил относителният дял на разходите
Коментари Харесай

НОИ: Делът на разходите за пенсии през 2022 г. е 9,5 %

С 2,1 % се е нараснал относителният дял на разноските за пенсии от брутния вътрешен артикул сред 2019 година и 2021 година Това е един от изводите в разбора за осъществяването на бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за предходната година.

Между 2019 година и 2021 година делът на разноските за пенсии се е нараснал от 8,2 % до 10,3 %, а през 2022 година цената на този индикатор спада до 9,5 %.

" През 2022 година страната ни се изправи пред съществени стопански провокации: забележителен скок на цените на природния газ, електрическата сила, горивата и цените на главните хранителни артикули. Това сътвори усложнения за една уязвима група в обществото – възрастните хора, които разчитат на първо място, а в огромна част от случаите – само, на прихода от пенсия. Във връзка с това през годината Министерският съвет инициира промени в нормативната уредба, посредством които през бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) да бъде мобилизиран спомагателен запас за ограничения за поддръжка на приходите на възрастните хора “, написа в разбора. 

В материала се показва още, че броят на пенсионерите към 31 декември 2022 година е 2 030 318. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за предходната година е 674,54 лева

При неговото пресмятане са взети поради всички добавки към пенсиите по Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), изплатените през 2022 година спомагателни суми по така наречен " великденска “ и " коледна “ добавка от 70 лева, както и изплатените от ДОО суми в интервала от януари до юни 2022 година за компенсиране на разликата сред прихода от пенсии преди 25 декември 2021 година и прихода от пенсии след тази дата, се показва в Информационния бюлетин на Национален осигурителен институт. Номиналното повишаване на междинния месечен размер на пенсиите е 25,7 на 100, а действителното повишаване 11,2 на 100, се добавя в материала.

В осведомителния бюлетин на Национален осигурителен институт има разбор, отдаден на противодействието на опитите за измами със средства на ДОО. Публикувани са информации за осъществени и бъдещи планове на Национален осигурителен институт, улесняващи жители, национални и задгранични сътрудници. Разширяването на обсега на общественото обезпечаване е един от настоящите цели на Международната асоциация за обществена сигурност и нейните членове, написа Novini.bg.

Специален преводен материал обръща внимание на нововъведенията и тактиките за разширение на схемите за обществено обезпечаване на независимо заетите лица, служащите мигранти и други сложни за обгръщане групи – този път през забавния и необикновен опит на няколко страни от Африка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР