С 2,1 % се е увеличил относителният дял на разходите

...
С 2,1 % се е увеличил относителният дял на разходите
Коментари Харесай

НОИ: Делът на разходите за пенсии през 2022 г. е 9,5 %

С 2,1 % се е нараснал относителният дял на разноските за пенсии от брутния вътрешен артикул сред 2019 година и 2021 година Това е един от изводите в разбора за осъществяването на бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за предходната година, оповестен във втория брой на Информационния бюлетин на Националния застрахователен институт (НОИ), оповестиха от ведомството.

Между 2019 година и 2021 година делът на разноските за пенсии се е нараснал от 8,2 % до 10,3 %, а през 2022 година цената на този индикатор спада до 9,5 %.

„ През 2022 година страната ни се изправи пред съществени стопански провокации: забележителен скок на цените на природния газ, електрическата сила, горивата и цените на главните хранителни артикули. Това сътвори усложнения за една уязвима група в обществото – възрастните хора, които разчитат на първо място, а в огромна част от случаите – само, на прихода от пенсия. Във връзка с това през годината Министерският съвет инициира промени в нормативната уредба, посредством които през бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) да бъде мобилизиран спомагателен запас за ограничения за поддръжка на приходите на възрастните хора “, написа в разбора. 

В материала се показва още, че броят на пенсионерите към 31 декември 2022 година е 2 030 318. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за предходната година е 674,54 лева

При неговото пресмятане са взети поради всички добавки към пенсиите по Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), изплатените през 2022 година спомагателни суми по така наречен „ великденска “ и „ коледна “ добавка от 70 лева, както и изплатените от ДОО суми в интервала от януари до юни 2022 година за компенсиране на разликата сред прихода от пенсии преди 25 декември 2021 година и прихода от пенсии след тази дата, се показва в Информационния бюлетин на Национален осигурителен институт. Номиналното повишаване на междинния месечен размер на пенсиите е 25,7 на 100, а действителното повишаване 11,2 на 100, се добавя в материала.

В осведомителния бюлетин на Национален осигурителен институт има разбор, отдаден на противодействието на опитите за измами със средства на ДОО. Публикувани са информации за осъществени и бъдещи планове на Национален осигурителен институт, улесняващи жители, национални и задгранични сътрудници. Разширяването на обсега на общественото обезпечаване е един от настоящите цели на Международната асоциация за обществена сигурност и нейните членове.

Специален преводен материал обръща внимание на нововъведенията и тактиките за разширение на схемите за обществено обезпечаване на независимо заетите лица, служащите мигранти и други сложни за обгръщане групи – този път през забавния и необикновен опит  на няколко страни от Африка. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР